Rešena koalicija

V Avstriji prepovedali burke in napovedali dvig minimalne plače

G.G./STA
30. 1. 2017, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Avstriji so socialdemokrati (SPÖ) in ljudska stranka (ÖVP) dosegli dogovor glede reformnega programa in s tem rešili koalicijo.

Profimedia
V Avstriji bo vstopila v veljavo prepoved nošenja burke na javnih mestih.

Javnost so najbolj zanimali predlagani ukrepi v smeri nadzora radikalnih islamistov in reforme na področju gospodarstva.

Vladna koalicija je sklenila, da se prepove nošenje burke na javnih prostorih. Na vodilnih mestih v podjetjih in v javni upravi pa bo prepovedano tudi nošenje naglavne rute.

Za boljši nadzor nad džihadisti, ki so se vrnili iz Sirije in Iraka, bo uveden tudi »tehnični« nadzor. Minister za notranje zadeve je obljubil vrsto nadzornih ukrepov – od elektronskih zapestnic do telefonskega nadzora.

Cilji vladnega programa je tudi ustvarjanje novih delovnih mest in gospodarska rast in izobraževanje. Med drugim naj bi se minimalna plača v panogah s kolektivnimi pogodbami s 1200 evrov dvignila na 1500 evrov. Napovedana je odstranitev birokratskih ovir za podjetnike in davčne olajšave.

V primeru padca sedanje vlade in predčasnih volitev bi veliko možnost za zmago imeli skrajno desni svobodnjaki (FPÖ), ki bi jih glede na javnomnenjske ankete trenutno podprlo 30 odstotkov Avstrijcev.