Kdo laže?

Radanov prijatelj grozil priči

sr
21. 2. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tožilstvo se je po včerajšnjem pričanju strokovnjakinje za paliativo Mateje Lopuh odločilo, da umakne obtožbo proti zdravniku Ivanu Radanu za umor dveh bolnikov.

STA
Radanov prijatelj je dejal, da Lopuhova laže glede navedb o pritiskih.

Ivan Radan se na sodišču sicer še vedno zagovarja zaradi štirih umorov. Strokovnjakinja za paliativo Mateja Lopuh je ocenila, da pri bolnici, ki jo je Radan zdravil septembra 2012 na Nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, odmerki morfija niso bili visoki, zato ni mogla ugotoviti, ali je odmerek pospešil njeno smrt. Podobno je Lopuhova ocenila še za drugo Radanovo bolnico, ki je umrla decembra 2012. Dejala je, da odmerek morfija ni bil visok in po njeni oceni ni vplival na smrt omenjene ženske.

STA
Mateja Lopuh: »Moški mi je po telefonu dejal, da bi lahko predavala posebej zbrani družbi glede na to, kako dobro predavam na sodišču.«

Deležna pritiskov

Strokovnjakinja za paliativo, ki na sodišču nastopa kot priča tožilstva, je včeraj tudi opozorila, da je bila po pričanju januarja deležna kar nekaj pritiskov. Po njenih navedbah je dva dneva po obravnavi prejela telefonski klic neznanega moškega, ki ji je dejal, da bi lahko predavala posebej zbrani družbi glede na to, kako dobro predava na sodišču. Ta moški naj bi ji tudi dejal, da bi se radi pozabavali z njo. Že pred tem naj bi prejela fotografije moškega z lutko v roki.

Drama na sodišču

Lopuhova je o dogodku obvestila državno tožilstvo. Tožilka Katarina Bergant je včeraj na sodišču dejala, da so preverili telefonski klic in ugotovili, da je bil opravljen s telefona Marka Bohinca, ki je Radanov prijatelj. Slednji je bil včeraj tudi prisoten na začetku sodne obravnave in je v sodni dvorani dejal, da Lopuhova laže.