Bogati in revni

Bogastvo v rokah istih družin že 600 let

B.K.
20. 2. 2017, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Čeprav obstaja razširjeno mnenje, da se ekonomska prednost in zapostavljenost določenih družin skozi generacije spremeni, nova študija kaže, da temu morda ni tako.

Profimedia

V italijanskih Firencah, kjer so prebivalci beleženi v davčnih knjigah že od leta 1427, se struktura bogastva ni bistveno spremenila. Danes najbolje plačani davkoplačevalci izhajajo namreč iz rodbin, ki so bile med najbogatejšimi že pred 600 leti. Bili so večinoma odvetniki, zdravniki, bankirji ali člani elitnih obrtniških cehov. Podobno danes najslabše plačani davkoplačevalci izhajajo iz družin, ki jim je bilo težko tudi v 15 stoletju, v strokovnem članku pišeta italijanska ekonomista Guglielmo Barone in Sauro Mocetti.

Današnje premožne družine torej izhajajo iz najbogatejših družin izpred skoraj 600 let. Ta trdovratnost družbenoekonomske segregacije je ostala kljub velikim političnim, demografskim in gospodarskim pretresom na tem območju.

Avtorja članka pa navajata tudi trdovratnost poklicne segregacije. Verjetnost, da posameznik danes opravlja elitni, dobro plačan poklic (bankir, zdravnik, odvetnik …) je večja, če izhaja iz družine, kjer so že predniki pripadali tem poklicnim skupinam.

Vzpon tržne ekonomije v mestnih državicah Italije ter ekspanzija industrije in kasneje finančnega kapitala, tako niso bistveno vplivali na to kdo si lasti večino bogastva v tem delu severne Italije.