Telefon smrti

Hitlerjev telefon prodali za 240.000 dolarjev

B.K.
20. 2. 2017, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriška dražbena hiša, ki je včeraj prodajala Hitlerjev zloglasen rdeč telefon, je predmet uspela prodati za skoraj četrt milijona ameriških dolarjev.

Profimedia
Hitlerjev telefon smrti.

Rdeč telefon z nacistično simboliko je bil opisan kot »najbolj uničujoče orožje vseh časov« in »orožje za masovno uničenje«, saj je nemški kancler in državni voditelj Adolf Hitler preko njega sporočal praktično vse ukaze, poroča nemška medijska hiša DW. 

Telefon, izvorno črne barve, a kasneje prebarvan na rdeče in okrašen z nacističnimi simboli, je Hitler uporabljal tako v svojem štabu kot v avtomobilih, vagonih in drugih vozilih. Ker je telefon Hitler tovoril s sabo kamorkoli je šel, je bil vanj vgrajen mehanizem, ki je slušalko med transportom držal na mestu. Da je lahko dvignil slušalko, je moral führer le-to najprej obrniti za 60 stopinj.

Profimedia
Na telefonu je bila vgravirana nacistična simbolika in Hitlerjevo ime.

Izklicna cena za rdeče orožje je bila 100.000 ameriških dolarjev, ameriški dražitelj, ki je ponudil največ, pa je zanj odštel 243.000 dolarjev.

Telefon je sicer ob osvoboditvi Berlina zasegla sovjetska Rdeča armada, a so ga ruski oficirji podarili britanskemu brigadirju in politiku Ralphu Raynerju. Na dražbi ga je prodal njegov sin.

Profimedia
Kovček za prenašanje telefona.