Odtaval je na drugo celino

V Amazoniji našli moškega, ki je pred petimi leti izginil v Kanadi

S.R.
10. 2. 2017, 20.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kanadčana, ki je leta 2012 skrivnostno izginil, so našli tavajočega v 10.000 kilometrov oddaljenem predelu amazonskega deževnega gozda.

Polícia Rodoviária Federal
Brazilska policija ga je našla na cesti, ki vodi globoko v deževni pragozd.

Anton Pilipa se je v Kanado vrnil ta teden, potem ko so ga izpustili iz lokalne bolnišnice v Manausu. 

39-letnega Antona Pilipaja iz Toronta so brazilski policisti v začetku leta živega našli v bližini 10.000 kilometrov oddaljenega mesta Manaus v amazonskem bazenu.

Stefan Pilipa je dejal, da je njegov brat, sicer aktivist, ki se je boril proti revščini, v Južno Ameriko najverjetneje pripotoval peš in si pri tem morda pomagal z avtostopom. Brazilska policija je sicer dejala, da so ga že novembra opazili v mestu Porto Velho. Takrat naj bi bil precej razdražen, veliko naj bi preklinjal in naj ne bi govoril portugalsko. Pri sebi naj ne bi imel nobenih dokumentov, angleško govorečemu policistu pa naj bi dejal, da prihaja iz Kanade. 

Missing persons of America
Ko je izginil, je bil star 35 let.

Ko so s ceste, ki vodi vse globlje v pragozd, prejeli več poročil o tavajočem Kanadčanu, so se odločili, da o primeru obvestijo kanadske organe. Od njih so izvedeli, da ga pogrešajo že pet let. Na podlagi te informacije so uvedli iskalno akcijo in ga končno našli na cesti v bližini mesta Manaus.

Anton je medijem povedal, da se je pred odhodom pred petimi leti začel zdraviti zaradi shizofrenije in je od takrat prepotoval devet držav. Dodal je, da je hrano in oblačila ponavadi izbrskal iz smetnjakov, spal na prostem, veliko pa da so mu pomagali tudi dobri ljudje, ki jih je srečal na poti. Čeprav trdi, da nikoli ni bil osamljen, priznava, da je bil ob ponovnem snidenju z družino v Kanadi presrečen.