"Popolna štala"

Kaos, spletke in obračuni na "Janševi televiziji"

of
10. 2. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na Janševi Novi24TV je »popolna štala«. Zdaj so začeli javno obračunavati med sabo še na facebooku.

sta
Se Janša strinja z izkoriščanjem novinarjev na minimalni plači?

Že pred pol leta so nagnali odgovornega urednika Uroša Urbanijo, zaradi mobinga je odšla tudi voditeljica Vesna Vilčnik. Direktor je kar sekretar poslanske skupine SDS, ki je na Novo24 privlekel še svojega zeta – medicinskega brata, da skrbi za tehniko. Kdo je potem kriv, da ne dela zvok – Udba ali nesposobni kadri?

Bobo
Samo Glavan, nekdaj Dušan Uršič, je poznan kot sovražnik vsega južnega. Piko Simić obtožuje, da stoji za srbskim lobijem na Novi24TV.

Zdaj že nekdanji urednik ugaslega Novega radia Samo Glavan na facebooku poziva glavno televizijsko voditeljico Nove24TV Piko Simić, naj mu pove, na kakšen način se je poslovno okoristil ob odhodu Janeza Janše v zapor: »Glede na to, da to tako vneto razlagaš naokoli, bi bil navdušen, če bi zadevo razodela še meni, saj bi v tem primeru morda res imel kaj od tega. Če ničesar drugega, vsaj spoznanje, s kakšnimi ljudmi sem mislil, da sem sodeloval na Novi24TV. Ali je bil to samo enkraten projekt za pomoč odstranitve odvečnega elementa z Nove, ker fantastične sposobnosti Krkovičevega prijatelja, radijskega urednika, ob moji prisotnosti ne bi prišle do izraza? Časovnica je bila primerna: točno takrat, ko je bil Novi radio postavljen in bi se lahko zavihtel na frekvence, ste ga ukinili, zdaj pa se izgovarjate na voljo Madžarov, ki so dokapitalizirali podjetje, ker ste tisti milijon, ki sta ga zbrali od delničarjev, vrgli skozi okno.«

Janševi ritolizniki

Glavan je še napisal, da je v Novi radio vložil vrednost svojega življenja: kompleten glasbeni arhiv, ki ga je nakupoval, zbiral, razvrščal, obdeloval, presnemaval 34 let: »Gre za vrednost približno 90.000 evrov ter tisoče in tisoče (poznavalskega) dela. Dober teden po mojem podpisu so ukinili radio in odpovedali pogodbo. /…/ Zdi se, da so imeli že na začetku tak načrt. V enem stavku: nekaj Janševih ritoliznikov se mi je posralo na glavo, ko sem hotel narediti nekaj dobrega za stranko. Prav je, da ljudje to veste, ker imam poln kufer 'virantoidov', ki se pritihotapijo med Janezove svetovalce in sesuvajo projekte. Da ne nakladam in ne obrekujem, o tem govorijo dejstva. Novi radio bi zdajle že veselo oddajal na svojih frekvencah, če bi mi pustili nadaljevati delo ...«

Snemalec še ni držal kamere

Primož Lavre
Direktor Nove24TV Božo Predalič, hkrati tudi sekretar poslanske skupine SDS, je za šefa snemalcev nastavil kar svojega zeta Aleksandra Mehića, po izobrazbi medicinskega brata.

Pravzaprav sploh nismo opazili, da je sredi poletja mrknil Novi radio, saj ga je poslušalo premalo ljudi, poleg tega je deloval zgolj na internetu. Direktor Nove hiše, ki poleg radia izdaja še portal Nova24TV.si, je Boris Tomašič, nekdanji sekretar poslanske skupine SDS, ki je hkrati tudi voditelj oddaje Hobotnica na Novi24TV in nastopa kot politični analitik v drugih oddajah. Njegova partnerica Pika Simić je prva primadona med voditeljicami te nove televizije. Direktor Nove24TV pa je Božo Predalič, ki je hkrati tudi sekretar poslanske skupine SDS v državnem zboru. Predaliču mnogi očitajo nepotizem, saj je za šefa snemalcev na Novi24TV nastavil svojega zeta Aleksandra Mehića, ki je po izobrazbi medicinski tehnik in se na kamere komaj spozna. Eden od snemalcev naj bi bil nečak Pike Simić, čeprav pred tem menda še nikoli ni držal kamere v rokah. Gledalci se pogosto pritožujejo zaradi slabega zvoka in za to obtožujejo dolge roke nekdanje Udbe.

Srbski lobi na Novi24TV

Samo Glavan, ki se je svojčas imenoval Dušan Uršič, bil je lastnik radia DUR, je sicer znan kot nacionalist in sovražnik vsega južnega, zato je bil ves čas v sporu s tako imenovanim srbskim lobijem na Novi24TV, ki naj bi ga poosebljala Pika Simić. Kot je trenutno videti, je srbski lobi premagal klene Slovence. Že po devetih mesecih se je julija lani poslovil prvi odgovorni urednik televizije in portala Uroš Urbanija, za katerega je bila uradna razlaga, da širi svojo turistično dejavnost na Veliki planini in ima preveč dela, zato je zaprosil za razrešitev. Toda poznavalci razmer povedo, da se je sprl s Piko Simić in Borisom Tomašičem ter Božom Predaličem, ki je na direktorskem mestu zamenjal Petra Štrbenka. Po dolgih mesecih so za novega odgovornega urednika imenovali nekdanjega poslanca in novinarja Mira Petka, vendar naj bi bil to zgolj na papirju, vse stvari naj bi še naprej vodil Tomašič.

Čez nekaj mesecev na »minimalcih«

Nekateri priučeni novinarji, ki so na televizijo prišli iz podmladka SDS, so menda pripravljeni delati celo brezplačno – iz čistega entuziazma. 

Za Urbanijo se je poslovil še njegov namestnik Aleš Žužek, ki so mu po treh mesecih ponudili pogodbo z minimalno plačo. Tako naj bi počeli z večino novinarjev: najprej jih zvabijo na limanice s pošteno plačo, potem pa jih čez nekaj mesecev dajo na »minimalce«. Nekateri priučeni novinarji, ki so na televizijo prišli iz podmladka SDS, so menda pripravljeni delati celo brezplačno – iz čistega entuziazma. Novo24TV je zapustila tudi novinarka in voditeljica Vesna Vilčnik, ki je bila ena redkih z izkušnjami televizijske novinarke. Zaradi mobinga naj bi družbo Nova24TV in Simićevo kazensko ovadila policiji, poleg tega naj bi družbo tudi odškodninsko tožila. Nazadnje so z Nove24TV odpustili še Dejana Voduška, sina novinarja Vladimirja Voduška, ki je očitno padel v nemilost prvaka SDS Janeza Janše. Ali pa ga morda moti, da naj bi bila njegova Nova24TV še manj gledana od Voduškove TOP TV.

Janša se obkroža z nesposobneži

Vseprisotna Udba Gledalci se pogosto pritožujejo zaradi slabega zvoka in za to obtožujejo dolgo roke nekdanje Udbe. Toda resnica je ta, da tehniki niso dovolj usposobljeni.

Zanimivo je, da se Janez Janša tako rekoč simptomatično obkroža z nesposobneži in koristolovci. Tudi na svojo televizijo je nastavil ljudi, ki se na medije ne spoznajo in ga »okrog prinašajo«. Nič čudnega, če je televizija lani poleti že skoraj propadla, potem pa jo je čez noč obudila prijateljska pomoč madžarskega premierja Viktorja Orbana. A tudi madžarska vreča ni brez dna in nekega dne bo zmanjkalo denarja. Ocenjujejo, da bi ga moralo biti do volitev, na katerih naj bi zmagala SDS. Če Janša ne bo sestavil vlade, bo medijski projekt propadel kot pred njim brezplačniki. O dividendah, ki jih je ob ustanovitvi radia in televizije oktobra 2015 obljubljal predsednik upravnega odbora Aleš Hojs, pa lahko delničarji le sanjajo.