Raziskava

Migracijam najbolj nasprotujejo Poljaki, najmanj pa Španci

B.K.
9. 2. 2017, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Raziskava na več kot 10.000 spletnih uporabnikih iz 10 različnih evropskih držav kaže na visoko nasprotovanje migracijam iz pretežno muslimanskih držav.

Reuters

Britanski inštitut za mednarodne odnose Chatam House Royal je opravil spletno raziskavo o odnosu do migracije iz večinsko muslimanskih držav bližnjega vzhoda in severne Afrike.

Na trditev »Vse nadaljnje migracije iz pretežno muslimanskih držav se morajo končati« je kar 55 odstotkov spletnih uporabnikov odgovorilo z DA. 25 odstotkov je bilo neopredeljenih, 20 odstotkov korespondentov pa se s trditvijo ni strinjalo.

Največje nasprotovanje migracijam je raziskava zabeležila na Poljskem, kjer migracijam nasprotuje kar 71 odstotkov vprašanih spletnih uporabnikov. Sledi ji Avstrija s 65 odstotki, na tretjem mestu sta Madžarska in Belgija z enim odstotkom manj.

Reuters

Na drugi strani migracije najbolj podpirajo prebivalci Španije, kjer se 32 odstotkov vprašanih z zgornjo trditvijo ne strinja. Španiji sledita Italija in Velika Britanija s 23 odstotki in Grčija z 21 odstotki podpore.

Zanimiv izsledek raziskave je, da je opozicija migracijam najvišja ravno v državah, ki nimajo velike muslimanske populacije in obratno, države, ki so begunski val začutile najbolj imajo načeloma bolj tolerantne prebivalce.

Slovenija v raziskavo ni bila vključena.