Amnesty international

Sirski režim skrivoma obesil do 13.000 zapornikov

B.K.
7. 2. 2017, 12.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Do 13.000 političnih nasprotnikov sirskega predsednika Bašarja al Asada je bilo v prvih petih letih vojne obešenih v zloglasnem zaporu Saydnaya, trdi mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI).

Google Earth © 2016 DigitalGlobe
Satelitska slika zapora Saydnaya. Manjša stavba je tako imenovana 'bela stavba', kjer naj bi izvajali obešanja.

Še več tisoč ljudi naj bi v zaporu umrlo za posledicami mučenja in stradanja. Trupla so pokopana v dveh množičnih grobiščih na obrobju glavnega mesta Damask. Pokopi se že pet let dogajajo ob torkih zjutraj, med polnočjo in sončnim vzhodom, še zatrjuje AI.
Poročilo organizacije, ki je naslovljeno 'Človeška klavnica', navaja pričanja 84 prič, med njimi tudi štirih nekdanjih zaporniških paznikov v dveh stavbah zapora Saydnaya.

V tako imenovani 'rdeči stavbi' zadržujejo predvsem civiliste, v 'beli stavbi' pa vojaške zapornike. V kleti slednje stavbe se sicer izvajajo tudi hitra sojenja obešanja.

Priče v poročilu trdijo, da so enkrat ali dvakrat tedensko v kleti bele stavbe sodili in obesili med 20 in 50 ljudi. Njihova trupla so potem odpeljali v bližnjo bolnišnico, kjer so zdravniki za znak smrti po navadi navedli odpoved srca.

Profimedia
Sirski predsednik Bašar al Asad.

»Nimamo razloga, da bi pričakovali, da so se obešanja končala,« trdi avtorica poročila Nicolette Waldman. »Obstaja visoka verjetnost, da se usmrtitve nadaljujejo.«

»Po njih [žrtve] so prišli na ponedeljek. Preden so jih obesili, so bili obsojeni na smrt v nekaj minutnem zaslišanju. Smrtno obsodbo je podpisal obrambni minister v imenu predsednika Asada. Šlo je za politiko iztrebljanja.«

Amnesty v poročilu zaradi hudih zlorab človekovih pravic pripornikov obsoja tudi ostale oborožene milice v sirski vojni. Izpostavili so predvsem fronto Jabhat al Nusra in Islamsko državo. A za večino zločinov nad priporniki je, tako Amnesty, še vedno odgovoren Asadov režim.