Podpora ji pada

Angeli Merkel trda prede

J.P.
7. 2. 2017, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nemška kanclerka se sooča z največjim izzivom svoje kariere, potem ko krščanski demokrati prvič v sedmih letih v hrbet gledajo socialdemokrate.

Reuters
62-letna kanclerka je v ponedeljek priznala, da bo to zanjo najtežja kampanja, sploh zaradi 'mednarodne situacije'.

Čeprav gre le za eno anketo, šokantni rezultat kaže, da se bo morala Angela Merkel (62) krepko potruditi, če bo hotela na septembrskih parlamentarnih volitvah obdržati vajeti.

Profimedia
Martin Schulz v nemški politiki velja za outsiderja.

Nič več prva

Merklova Nemčiji načeluje od novembra 2005. In čeprav je bilo mogoče zaslediti govorice, da ne bo več kandidirala, je včeraj dobila še uradno podporo bavarske sestrske stranke, krščanskih socialistov (CSU), za kanclersko kandidaturo na septembrskih volitvah. Le dan prej je anketa časnika Bild pokazala, da so nemški socialdemokrati (SPD) po imenovanju nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza (61) za svojega kanclerja v primerjavi s prejšnjim tednom pridobili šest odstotnih točk – volilo bi jih 26 odstotkov volivcev. Krščanski demokrati (CDU) Merklove so dobili 33 odstotkov podpore. Stranki sta si nazadnje bili tako blizu julija 2012.

V Nemčiji ne poznajo omejitve za število mandatov na položaju kanclerja. Helmut Kohl je bil na oblasti kar 16 let.

Še bolj zgovorni so rezultati včerajšnje ankete. Ta je pokazala, da bi SPD volilo 31 odstotkov volivcev, CDU pa 30 odstotkov volivcev. Kaj takega se ni zgodilo od avgusta 2010. Socialdemokrati so tako v razmaku dveh tednov pridobili 10 odstotnih točk.

Posledice begunske krize

62-letna kanclerka je v ponedeljek priznala, da bo to zanjo najtežja kampanja, sploh zaradi 'mednarodne situacije'. Kljub temu v Nemčiji ostaja priljubljena osebnost, čeprav ji podpora pada.