Novo

Kontracepcija za moške: Končali testiranje na primatih

B.K.
7. 2. 2017, 09.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Moški kontracepcijski gel preprečuje neželeno nosečnost, kažejo zaključeni poskusi na primatih. S tem smo korak bližje k novemu načinu kontracepcije.

Parsemus Foundation
Vasalgel v tekoči obliki (pred injiciranjem v semenovod).

Gel ni hormonska terapija, kot denimo kontracepcijske tabletke za ženske, ampak mehanska prepreka za neželeno nosečnost. Gre za mehansko prekinitev semenovoda, saj se gel vbrizga v semenovod, kjer se strdi in dolgoročno preprečuje neželeno zanositev. Semenovod sčistimo z ultrazvokom, ki prepreko razbije in moški spet postane ploden.

»Moške možnosti za kontracepcijo se v zadnjih desetletjih niso spreminjale. Obstajata vazektomija in kondomi. Če bi vedeli, da imajo na voljo zanesljivo kontracepcijo, kjer se moški lahko odloči, koliko časa bo neploden, bi jim to postala privlačna opcija,« je povedala Catherine VandeVoort iz Centra za raziskovanje primatov v Kaliforniji.

Testirani gel pri moških ne vpliva na semensko produkcijo, niti ne spremeni nivoja hormonov, kar pomeni, da nima hormonskih stranskih učinkov. Te predstavljajo težave za veliko število žensk, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo.

Testiranje gela na ljudeh se bo sicer začelo, ko bo zagotovljeno financiranje.

Parsemus Foundation