Odpoved organov

So ga zastrupili? V kritičnem stanju eden najvidnejših Putinovih nasprotnikov

S.R.
2. 2. 2017, 20.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Eden najvidnejših opozicijskih aktivistov in kritikov Kremlja, ki se je zaradi nenadne in resne bolezni že leta 2015 boril za življenje, je obležal v moskovski bolnišnici, kjer ga v umetni komi ohranjajo pri življenju.

Reuters
Nikoli niso odkrili vzroka za njegovo zadnjo bolezen, testi pa so potrdili, da je zaužil neznano strupeno snov.

Vladimir Kara-Murza je koordinator v nevladni organizaciji Open Russia, ki je v lasti nekdanjega tajkuna Mikhaila Hodorkovskega. Poleg tega je v Washingtonu deloval kot predstavnik ruske politične opozicije. 

Vladimir Kara-Murza je bil zgodaj zjutraj prepeljan v bolnišnico v Moskvi. Po sprejemu so ga nemudoma premestili na enoto za intenzivno nego. »Kazal je simptome, podobne tistim pred dvema letoma,« je na facebooku sporočila njegova žena Jevgenia Kara-Murza.

»Zdravniki so njegovo zdravstveno stanje opisali kot kritično. Ima nizek krvni pritisk in težave z dihanjem, razlogi pa so ponovno neznani,« je dejala ter dodala, da so ga dali v umetno komo in da je glede na navedbe zdravnikov njegova klinična slika enaka kot leta 2015.

Vladimir je 26. maja 2015 v Moskvi nenadoma zbolel in v kritičnem stanju preživel več dni. Bolnišnico je lahko zapustil šele po dveh mesecih. Takrat je dejal, da so ga načrtno zastrupili zaradi njegovih političnih dejavnosti.