Trumpova prepoved

VIDEO: Na letališču za več ur zadržali 5-letnika

S.R.
31. 1. 2017, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na letališču v Washingtonu so po razvpiti Trumpovi prepovedi vstopa v Združene države beguncem in migrantom za pet ur pridržali petletnega otroka.

Youtube
V materino naročje so ga izpustili šele po več urah čakanja.

5-letnik je v soboto s sorodnikom iz Irana pripotoval na letališče v Washington, kjer ga je čakala njegova mati Iranka. Vendar sta morala težko pričakovano srečanje za več ur odložiti, saj so varnostni organi otroka na letališču zadržali ter ga izpustili šele ko se je izkazalo, da je fant pravzaprav ameriški državljan in prebivalec zvezne države Maryland.

Po spletu je zaokrožil ganljiv videoposnetek, ko dečka končno izpustijo v materino naročje, ki ga skupaj s sorodniki zasuje s poljubi in objemi.

Trumpova odredba vstop v Združene države začasno prepoveduje priseljencem iz Irana, Iraka, Sudana, Libije, Somalije, Jemna in Sirije. Od petka na letališčih v ZDA tako beležijo veliko število prijetih priseljencev in beguncev, primer tega dečka pa je izzval besno ogorčenje javnosti.

Prek facebooka se je na dogodek odzval tudi demokratski senator Chris Van Hollen iz zvezne države Maryland, od koder prihaja deček. Ta pravi, da je prihod 5-letnika predhodno najavil letališkim organom, ki pa so ga kljub temu zadržali.