Sporazum TPP

Trump se je odločil: ZDA se umikajo

T.L.
23. 1. 2017, 18.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Donald Trump podpisal odlok za izstop ZDA iz transpacifiškega prostotrgovinskega partnerstva (TPP).

Reuters
Donald Trump

Predsednik Donald Trump je začel z izpolnjevanjem napovedi, ki jih je podal v času predsedniške kampanje in je podpisal odlok za izstop ZDA iz transpacifiškega prostotrgovinskega partnerstva (TPP). 

Sporazum je sicer podpisalo 12 držav. "Za ameriškega delavca smo ravnokar storili veliko stvar," je po poročanju BBC dejal Trump.

V času predsedniške kampanje je Trump sporazum TPP ostro napadel in o njem govoril kot o "katastrofi za našo državo", ki moščno škoduje ameriškim proizvajalcem.

Partnerstvo, ki obsega kar 40 odstotkov svetovne gospodarske proizvodnje, so po pogajanjih leta 2015 med drugimi podpisale tudi Japonska, Malezija, Avstralija, Nova Zelandija, Kanada in Mehika. 

Trump pa je med drugim ustavil financiranje mednarodnih skupin, ki se ukvarjajo s splavi in zamrznil zaposlovanje delavcev v zvezni administraciji.

Srečal se je tudi s predstavniki nekaterih najmočnejši ameriških podjetij in jim obljubil ohlapnejšo regulacijo in nižje davke, v kolikor bodo proizvodnjo zadržali na ameriških tleh, v primeru selitve na tuje pa jim je "zagrozil" z visokim davkom.