Na Balkanu vre

Srbi pripravljeni, da na Kosovo pošljejo vojsko

J.P.
15. 1. 2017, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zdi se mi, da so vsi ti dogodki povezani z odhajajočo ameriško administracijo, je po zaključku seje za nacionalno varnost dejal srbski predsednik.

Reuters
Srbija je pripravljena, da na Kosovo pošlje oborožene sile, če bi tam živeči Srbi bili ogroženi, je dejal srbski predsednik Tomislav Nikolić.

Kot je dejal srbski predsednik Tomislav Nikolić, sporazumi iz Bruslja Srbijo spominjajo na njene obveze, Albanci pa se nanje požvižgajo. Dodal je še, da si stališče Srbije deli več držav, a da se mora opredeliti tudi Evropska unija. Sam je predlagal, da naj se v Bruslju pogovarjajo le še o tem, kako naj vlak iz Beograda pride do Kosovske Mitrovice.

Vlak je proti Kosovski Mitrovici odpeljal v soboto dopoldne. To je bil po 18 letih prvi vlak iz Srbije, ki naj bi dosegel to mesto na severu Kosova, kjer živijo pretežno Srbi. Ker pa je bil odet v srbske nacionalne barve in polepljen z napisom Kosovo je Srbija ter poln srbske nacionalne ikonografije, so se kosovske oblasti odločile vlak na meji ustaviti. Na mejo so poslali tudi posebne enote z oklepniki. Vlak se je potem popoldne ustavil v Raški na jugu Srbije oz. kakih 50 kilometrov severno od Kosovske Mitrovice. Zvečer okoli 20.30 so se srbske oblasti odločile, da se vlak vrne v Beograd, za potnike, ki so želeli v Kosovsko Mitrovico z redno linijo, pa so organizirali avtobusni prevoz.

Prva točka bruseljskega sporazuma, kot je dejal Nikolić, govori o svobodi gibanja, da imajo vsi prebivalci pravico, da prihajajo in odhajajo brez da bi jim ti kdo preprečil. Obstaja pa tudi določba, kot je še dejal, ki specialnim enotam kosovske policije ROSU ne dovoljuje, da se brez dovoljenja Nata in lokalne skupnosti pojavi severno od Ibra.

Nikolić od Evropske unije nadalje zahteva, da potrdi točnost izjave kosovskega premierja Isa Mustafe, ki je dejal, da so vlak zaustavili s soglasjem unije.

"Albanci si želijo vojne"

Srbski predsednik je včerajšnji vznik sil ROSU označil za potrditev, da si Albanci želijo vojne. Temu je dodal, da Srbom do vojne ni, a da so po ustavi dolžni zaščititi svoje ozemlje in državljane. Albance je posvaril, da se bo vsak nadaljnji poskus provokacije klavrno končal. »Naj razmišljajo o tem oni in njihovi sponzorji,« je še navrgel Nikolić.

Srbija je torej pripravljena, da na Kosovo pošlje oborožene sile, če bi tam živeči Srbi bili ogroženi. »Če bodo ubijali Srbe, bomo tja poslali vojsko, vsi bomo šli, tudi jaz, to ne bo prvič,« se je zaklel srbski predsednik.