Zmleta slama

Ogromna škoda v požaru na piščančji farmi Podgorškovih

Sašo Avramovič
15. 1. 2017, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V petek je zagorelo na piščančji farmi Alojza in Marije Podgoršek v Njivercah pri Kidričevem. V objektu med požarom k sreči ni bilo živali ali ljudi. Materialna škoda je ogromna.

GZ Kidričevo
Do požara je prišlo nekaj čez 5. uro zjutraj

Pred slabimi tremi leti, 13. marca 2014, je v Njivercah prišlo do podobnega požara na tudi takrat prazni piščančji farmi družine Valentan. Škoda je bila ocenjena na 300.000 evrov. 

Ko je vasica Njiverce v petek zgodaj zjutraj še trdno spala, urini kazalci so kazali nekaj čez 5. uro, je izbruhnil obsežen požar na piščančji farmi Podgorškovih. Zagorelo je v zgornji etaži, veliki 44 x 12 metrov, ogenj se je nato razširil tudi na ostrešje. O požaru je Alojza in Marijo Podgoršek, ki živita v hiši približno 100 metrov stran od farme, obvestil sosed, le nekaj minut pozneje so bili na kraju dogodka že gasilci.

Požar na farmi Podgorškovih je izbruhnil pod kupom zmlete slame, ki so jo v zgornji etaži s strojem za mletje zrnja mleli predvčerajšnjim.

Okrog šestdeset gasilcev

Kot nam je povedal Jože Kancler, poveljnik Gasilske zveze Kidričevo, jih je na kraj dogodka prišlo okoli 60 iz PGD Talum, Apače, Lovrenc na Dravskem polju, Šikole, Jablane, Starošince, Pleterje in Mihovce-Dragonja. Kljub hitremu posredovanju sta zgornja etaža in ostrešje zgorela v celoti. K sreči v tistem času v objektu ni bilo ljudi ali živali. »Farma je bila od 2. januarja prazna. Zdaj smo se pripravljali na prvo letošnjo vhlevitev, ki smo jo načrtovali naslednji teden, v sredo, 18. januarja,« je povedal gospodar Alojz Podgoršek in dodal, da je materialna škoda po prvih ocenah med 150 in 200 tisoč evri. Včeraj sta na kraj dogodka prišla tudi Andrej Tkalec, direktor Perutninarske zadruge Ptuj, in kidričevski župan Anton Leskovar.

Preskočila je iskra

Mariborski kriminalisti so v sodelovanju s ptujskimi policisti ugotovili, da je požar izbruhnil pod kupom zmlete slame, ki so jo v tem nadstropju s strojem za mletje zrnja mleli predvčerajšnjim. »Neposredni vzrok za ogenj je iskra, ki je iz stroja verjetno preskočila med mletjem, saj med slamo občasno zaide tudi kakšen kamen ali drug tujek. Policisti pa bodo s svojimi ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo,« je sporočil Miran Šadl s PU Maribor.