"Imamo deset uporabnikov in ker ni več prostih kapacitet, moramo nove prosilce zavračati kljub temu mrazu," je povedala Lipuščkova.

V zadnjih dneh so naredili tudi izjeme in sprejeli več brezdomcev, kot so imeli prostora. V zavetišču imajo nekaj dodatnih vzmetnic, na katerih lahko prespijo tisti brezdomci, ki sicer nimajo prostora v zavetišču.

Nekateri uporabniki so v zavetišču že od samega začetka, žal pa so ga zaradi neupoštevanja pravil zavetišča nekateri morali tudi že zapustiti. Lipuščkova je poudarila, da se zavedajo tega, da imajo njihovi uporabniki težave z alkoholizmom in prepovedanimi drogami, zato so dosledni pri upoštevanju hišnega reda.

Trenutno so v zavetišču le moški v povprečju stari med 35 in 45 let, dva med njimi pa celo preko 60 let. Večina med njimi jih prihaja iz okolja Goriške. Nekateri prebivalci so tudi iz drugih delov Slovenije, saj so na Goriško prišli zato, ker je tu nekoliko bolj toplo kot drugje. Nekaj časa so gostili celo tujca, ki po prometni nesreči, v kateri je izgubil prav vse, ni imel kam iti.

"To so zelo zanimivi ljudje, vsak ima svojo zgodbo, radoživi, veseli, večina med njimi pa ima težave z alkoholom in odvisnostjo od prepovedanih drog," je pojasnila vodja zavetišča. Vsak mora zato ob prihodu podpisati izjavo, da ne bo v zavetišče prinašal alkohola, drog, da ne bo izvajal nasilja nad drugimi ali nad seboj, strogo so prepovedane kraje. Obenem pa morajo uporabniki za seboj pospravljati in skrbeti za red in čistočo v zavetišču, predvsem pa za lastno higieno.

Uporabniki si v zavetišču zvečer pred spanjem tudi kaj skuhajo, zjutraj pa nato po kavi ali čaju odidejo po svoje ali v dnevni center, kjer preživijo dan.

Sosedje so jih kljub prvotnim nasprotovanjem dobro sprejeli in nimajo več pripomb na delovanje samega zavetišča. "Tudi program se je prijel med samimi uporabniki, tako da verjamemo, da je nekako zadostil tem potrebam brezdomcev," je še dodala.

Z Mestno občino Nova Gorica so se dogovorili, da bodo v prvem nadstropju uredili še deset dodatnih mest, tako da bo zavetišče ponujalo 20 namestitev za brezdomce.