Alpska naveza

Terorist Amri je pištolo najverjetneje nabavil v Švici

G.G.
7. 1. 2017, 14.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znana je pot, ki jo je "božični džihadist" Anis Amri ubral po pobegu, v mesecih pred terorističnim napadom v Berlinu pa je večkrat obiskal Švico.

Profimedia
Anis Amri je večkrat obiskal Švico.

Ko se omenja orožje na črnem trgu, se največrat omenja področje bivše Jugoslavije, kjer je ostala po vojnah še veliko orožja. 24-letni Tunizijec Anis Amri, ki je s tovornjakom zapeljal med božične stojnice v Berlinu, pa si je najverjetneje pištolo, s katero je ustrelil poljskega šoferja tovornjaka Lukasza Urbana, priskrbel v Švici.

Švicarski preiskovalci podrobno preiskujejo Amrijeve pogoste obiske v deželi sira, ur, čokolade in do nedavnega skrbno varovanih bančnih računov. Amri naj bi v Švici obiskal osebe, ki bi lahko bile povezane s teroristično organizacijo Islamska država.

Spomnimo. Amri je 19. decembra s tovornjakom trešil v stojnice na božičnem sejmu v Berlinu. Ubil je 12 ljudi. Po napadu je pobegnil, čez štiri dni pa so ga ustrelili v Milanu.

Zakaj niso ustavili Amrija?

Nemška obveščevalna služba se še vedno otepa očitkov, da niso storili dovolj pri preprečitvi napada. Direktor nemške obveščevalne službe Hans-Georg Maassen pravi, da so nemške obveščevalne službe soočene z nevarnim in vedno bolj razdrobljenim skrajnim islamskim gibanjem. "Obstaja veliko število posameznikov, ki zdaj obvladujejo to salafistično sceno. In na očeh jih moramo imeti vse," je pojasnil in s tem posredno razložil, zakaj niso nemške oblasti že prej ukrepale zoper Amrija.

"Dejstvo, da je bil obravnavan kot morebitna grožnja, ne pomeni, da ga lahko nadziramo 24 ur na dan sedem dni v tednu ali ga pridržimo. Amri je trdil, da lahko priskrbi orožje in izvede napad. Čeprav smo ga nadzirali že dlje časa, ni bilo potrditve teh njegovih trditev, zato ni bilo osnove, da bi ga lahko aretirali kot islamista," je povedal Maassen.

Na vprašanje, če bi lahko napad na tržnico preprečili, pa je odgovoril: "Verjamem, da so varnostne sile, še posebej policija, naredile vse, kar je v njihovi moči, za ustrezno oceno nevarnosti, ki jo je predstavljal Amri. A ne smemo pozabiti, da živimo v vladavini prava, zato je treba upoštevati zakonodajne okvire."

Obveščevalne službe imajo po njegovih besedah zabeleženih več kot 1200 posameznikov, ki bi lahko bili islamski teroristi. Na salafistični sceni naj bi bilo trenutno več kot 9700 oseb, medtem ko jih je bilo še nekaj let nazaj okoli 3800. "Številne od teh skupin komunicirajo v prvi vrsti prek virtualnih omrežij, ko je internet ali skupine na Whatsappu. Tega še pred nekaj leti ni bilo," je dodal.