Policija vs. občanka

Za (ne)očiščeno steklo 200 evrov globe

rm
7. 1. 2017, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prvi šolski dan se je za mlado mamico z Raven na Koroškem končal precej klavrno ...

Facebook
Policija trdi, da je bilo vetrobransko steklo fotografirano po čiščenju.

Facebook
Umazano steklo na prtljažnih vratih policijskega vozila je menda posledica »terenskega dela«.

V sredo je občanka Raven na Koroškem v bližini OŠ Prežihovega Voranca na Čečovju po navedbah znanke, ki je na facebooku objavila zgodbo, dobila prijazno državno novoletno darilo, in sicer 200 evrov globe zaradi slabo očiščenega vetrobranskega stekla.

»Res je, da prednje steklo ni bilo absolutno čisto, a na polno kaznovati pošteno mater, ki pripelje svojega otroka zjutraj v šolo, z 200 evri kazni, se mi zdi milo rečeno oderuško. V normalni državi bi policaj mater za tako malomarnost prvič le opozoril in ji pomagal sčistiti steklo. Prepričana sem, da bi bila to boljša šola zanjo. To, da pa država za take malenkosti trga denar iz praznih priftošlnov svojih že tako obubožanih državljanov, je pa res ogabno, še posebej ob dejstvu, da pa policaji, po sliki sodeč, še manj vidijo skozi svoje zadnje steklo avtomobila. A pretiravam, če rečem, da je država s svojimi organi res več kot mačehovska do svojih ponižnih državljanov? A je steklo res tako slabo očiščeno, da je bilo treba mater na polno vsekat z 200 evri globe?« je na facebooku zapisala S. V. in ob tem postregla še s tremi fotografijami.

Modri angeli pravijo drugače ...

Za komentar smo se obrnili na pristojno policijsko postajo oziroma pristojno celjsko policijsko upravo, kjer nam je tiskovna predstavnica Milena Trbulin pojasnila, da so policisti 3. januarja, na prvi šolski dan, okrog 8. ure zjutraj v bližini OŠ Prežihovega Voranca na Ravnah na Koroškem med kontrolo prometa res ustavili voznico honde civic, ki je »imela skoraj popolnoma neočiščeno, zaledenelo vetrobransko steklo na vozilu«.

Za otroke gre!

Facebook
Drakonska globa: 200 evrov oziroma »polovička« na kraju samem.

»Vidljivost in preglednost sta bili občutno zmanjšani, kar je nedvomno vplivalo na varnost tako voznice same kot njenega mladoletnega sopotnika in vseh ostalih udeležencev v prometu, predvsem pešcev,« odgovarja Trbulinova in nadaljuje: »Otroci so po počitnicah in prostih dneh običajno bolj sproščeni in razigrani ter zato morda manj pozorni na dogajanje v cestnem prometu. Zato je na voznikih še toliko večja odgovornost, da v skrbi za varnost najmlajših striktno upoštevajo cestnoprometne predpise, ne samo v okolici šol in vrtcev, pač pa tudi povsod drugod.«

»Ko je steklo očistila, ga je fotografirala«

Po navedbah Trbulinove je policist voznico opozoril na neočiščeno vetrobransko steklo in od nje zahteval, da ga očisti, na opozorilo pa je voznica odgovorila, da se ji mudi, da pelje otroka v šolo in da ni storila nič narobe. »Ker je policist videl, da opozorilo ne bo zadosten ukrep, saj voznica njegovega opozorila ni upoštevala, ji je predstavil prekršek in jo seznanil, da ji bo izdan plačilni nalog in izrečena globa v višini 200 evrov. Prav tako ji je odredil, da očisti vetrobransko steklo, kar je nato tudi storila. Potem ko je steklo očistila, ga je fotografirala. Prav tako je fotografirala službeno vozilo,« še navaja Trbulinova.

Policisti umazani po službeni dolžnosti

Glede umazanega stekla na prtljažnih vratih službenega policijskega vozila pa na celjski policijski upravi pravijo, da »je posledica vožnje po terenu«. »Umazano steklo se med vožnjo z brisalcem in tekočino za čiščenje stekel po potrebi kadarkoli očisti,« ob tem dodaja Trbulinova in zaključi: »Na srečo se je vožnja voznice, ki ji ni bilo mar očistiti stekel, tokrat končala le z globo. Glede na to, kako neočiščena stekla vplivajo na preglednost in vidljivost, bi se lahko končala dosti huje.«