Satira

Naposled luč na koncu terorističega predora groze?

M.K.
4. 1. 2017, 08.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Francoski satirični tednik Charlie Hebdo je v svojem stilu, s karikaturo na naslovnici posebne izdaje, obeležil drugo obletnico pokola v uredništvo, ki so ga sprožili islamski skrajneži.

Charlie Hebdo
Posebna izdaja Charlie Hebdo: 2017. Naposled, luč na koncu predora.

Na naslovnici posebne izdaje tednika je upodobljen nasmejan moški, ki je zazrt v cel avtomatske puške kalašnikov AK47 v rokah srditega džihadista, ob njem pa napis: "2017. Naposled, luč na koncu predora".

Avtor karikature Foolz je risar nove generacije, ki nadaljuje smer kot so jo začrtali njegovi ubiti kolegi, ikone satirične karikature Cabu, Charb in Wolinski.

Tudi prvo obletnico so obeležili z objavo karikature na naslovnici, ki je dvignila veliko prahu. Ob podobi bradatega Boga s kalašnikovko v rokah so napisali: "Leto dni pozneje, morilec je še vedno na begu."

V napadu bratov Kouachi pred natanko letom dni na satirični tednik Charlie Hebdo je bilo ubitih 12 ljudi, Amedy Coulibaly pa je po napadu na policistko dan kasneje zajel še talce v judovskem supermarketu in štiri ubil. Policija je na koncu ubila vse tri napadalce.

V nizu napadov, ki jih je zagrešila trojica skrajnežev, je 7., 8., in 9. januarja 2015 v Parizu umrlo 17 ljudi, med njimi nekateri najbolj znanih francoskih karikaturistov. Ti napadi so v Franciji odprli leto terorizma, ki je vrhunec doseglo 13. novembra 2015, ko je v več napadih v prestolnici umrlo 130 ljudi.