Načrtovan napad

Vdrli v zapor in omogočili pobeg islamističnim skrajnežem

G.G./STA
4. 1. 2017, 07.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V zapor na jugu Flipinov je vdrla skupina oborožencev, se spopadla s pazniki in omogočila pobeg več kot 150 zapornikom.

Profimedia

Napadalci, več deset oboroženih moških, so zgodaj davi po krajevnem času najprej prekinili dobavo elektrike do zapora v mestu Kidapawan 955 kilometrov južno od prestolnice Manila, v katerem je bilo več kot 1500 zapornikov. Nato so začeli streljati na poslopje zapora. Izbruhnili so spopadi s pazniki, ki so trajali več kot dve uri. En paznik je bil ubit.

Iz zapora je po napadu pobegnilo več kot 150 zapornikov, doslej so po besedah upravnika zapora ujeli najmanj štiri. Pobegle zapornike iščeta policija in vojska, v iskalni operaciji pa sodelujejo tudi lokalne oblasti.

Upravnik zapora je še povedal, da za napad sumijo pripadnike ene od odpadniških vej Islamske osvobodilne fronte Moro (MILF), ki je z vlado v Manili leta 2014 podpisala mirovni sporazum. Njihov cilj sta bili namreč zaporniški celici, kjer so bili zaprti domnevni islamski uporniki.

Skupina Islamski borci za svobodo Bangsamoro se je od MILF odcepila leta 2008, ker se ni strinjala z odločitvijo islamske fronte, da privoli v avtonomijo muslimanov v regiji Mindanao in se ne bori več za njihovo neodvisnost. Odtlej naj bi bila skupina odgovorna za več napadov v Mindanau, ki naj bi spodkopali mirovni sporazum, vrsta njenih poveljnikov in članov pa je pristala za zapahi.