Jernej Čampelj

VIDEO: Nekoč bi se rad srečal s Kaligulo

Teja Pelko
4. 1. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Diplomirani igralec trenutno igra v desetih predstavah, v različnih gledališčih od Ljubljane do Ptuja, poleg tega pa je pevec skupine Frånke.

Mankica Kranjec
Poleg glasbe in gledališča Jerneju ne ostaja prav veliko prostega časa. Kar mu ga ostane, pa ga želi preživeti s svojimi.

Skupina v celotni zasedbi obstaja nekaj več kot leto dni, sicer pa se glasbeniki poznajo že 20 let. 

Jernej bo v letu 2017 prvič postal očka. S partnerico, igralko Sabino Kogovšek, pričakuje deklico.

»Z Dejanom Markičem sva najprej pri njem doma sama ustvarjala avtorsko glasbo. Ko sva imela 12 avtorskih skladb, pa sva se odločila, da k sodelovanju povabiva še tri današnje člane zasedbe,« nam je začetke skupine opisal Jernej. S fanti se sicer poznajo že skoraj 20 let. Vsi prihajajo iz Grosuplja in so igrali in preigravali različne glasbene zvrsti v različnih zasedbah. »S kitaristom Frenkom sva skupaj igrala v zasedbi Silencia, Zlatan in Gregor sta skupaj igrala v punk zasedbi The Closhers, Dejan je imel več skupin (Krema, Wahoo ...), v nekem trenutku, pred desetimi leti, pa je tudi gostoval v skupini Silencia. Tako da imamo zgodovino, zdaj pa ustvarjamo v popolnoma novih glasbenih vodah za nas vse,« nam je dejal Jernej.

Mankica Kranjec
Frånke so Zlatan Delić (bobni), Gregor Lužar (bas), Frenk Mehle (kitara), Dejan Markič (klaviature) in Jernej Čampelj (vokal).

Glasba in ljubezen razorožujeta

 Jernej ima za leto 2017 zelo preproste želje. »Želim si ustvarjati. Želim si zdravja za vse, kot misice, in upam, da nam ne bodo politiki zasrali vsega,« pravi.

Skupino so fantje poimenovali Frånke, kar v švedščini pomeni razorožiti. Do tega imena so prišli po spletu različnih dogodkov. »Kitarist je Frenk, bobnar je Zlatan. In ker je Zlatan Ibrahimović Šved, mu v šali pravim, da je tudi on Šved. Potem smo združili oba podatka in na google translatu našli prevod, ki nas je prepričal. Razorožiti. Glasba in ljubezen razorožujeta. To se nam je zdelo čudovito in ime je ostalo,« nam je pojasnil Čampelj.

Julija 2016 so se fantje zaprli v studio in posneli 12 avtorskih skladb. Naredili pa so še nove. Trenutno so pri številki 16, z Dejanom pa imata v pripravi tudi že dve novi, ki se ju bo dalo kmalu slišati na njihovih koncertih. Ali jih bodo izdali tudi na albumu, pa se še niso povsem odločili. »Če bi se pojavilo zanimanje s strani kakšne založbe, bi bila ta odločitev preprosta, tako pa bomo morda samo objavili vse posnete skladbe, da jih bodo ljudje lahko slišali,« je povedal Jernej. Slišati se jih bo dalo tudi na radijskih postajah. Člani skupine se namreč 4. januarja podajajo na turnejo po radijskih postajah po Sloveniji, kjer bodo v živo odigrali dele svojega repertoarja. Kljub naštetemu Jernej zase pravi, da je samo igralec. »Tudi v skupini je moje delo interpretirati besedilo, tako kot na dramskem odru. Le da v skupini Frånke morda malce bolj melodično odinterpretiram besedilo,« nam je dejal. 

mediaspeed.net
Jernej v predstavi Slovenska literatura od A do Ž (v sredini - ob njem Lado Bizovičar in Jaša Jamnik).

Ne mara monotonosti

Izvajajo popšanson

Močna, v veliki večini slovenska besedila avtorjev Jerneja Čamplja in Gašperja Tiča z osebnoizpovedno interpretacijo interpretira vokalist in diplomirani dramski igralec Jernej Čampelj. Besedila so podprta s melodičnimi harmonijami, s katerimi se poigravajo klavir, kitara in harmonika. 

Jernej trenutno nastopa v desetih »živih« predstavah v različnih gledališčih od Ljubljane do Ptuja. Med drugim ga je mogoče videti v uprizoritvah Slovenska literatura od A do Ž, Butalci, Picko in Packo, Neli ni več in Prosto po Prešernu. »Igram v predstavah za različne starostne skupine, od 3 do 99 let (smeh). Takoj po novem letu pa začnem nov projekt. Ne vem, koliko o tem projektu že smem govoriti, zato naj ostane pri tem, da marca na slovenske odre prihaja nova predstava, ki nas bo ponesla malce nazaj in malce naprej,« pravi v smehu. 

Igralec ima sicer več sanjskih vlog, pravi pa, da je pomembno to, kar te čaka danes. »Nekoč se želim srečati s Kaligulo, a do takrat bo verjetno preteklo še nekaj vode in še nekaj drugih vlog. Vsaka vloga skriva nekaj v sebi, na nas pa je, da to nekaj najdemo. In to iskanje je pri našem poklicu najlepše,« je povedal Jernej. Čeprav je zaigral tudi v nekaj filmih, ima raje gledališče. »Gledališče je živo. Predstava se začne in konča v enem zamahu in ni popravnega izpita. Je nepredvidljivo in zato zabavno. Ne maram monotonih stvari. V gledališču imaš neposreden kontakt z gledalcem. On je tam in te gleda, doživlja v živo, in na vseh igralcih je, da mu svoje razmišljanje, videnje predstavimo na vnaprej dogovorjen in zvaden način, ki pa je samo tvoj,« nam je dejal Jernej, ki sicer nikoli ni bil zaposlen v nobenemu teatru. S svojim statusom svobodnjaka je povsem zadovoljen. »Je pa biti svobodnjak tvegano, ker ne veš, kaj bo čez pol leta. Ali boš še kaj delal ali ne. Plačan pa si samo, če imaš delo,« pojasnjuje.