Kriv umora sedmih ljudi

Charles Manson ni več v zaporu

J.P.
4. 1. 2017, 08.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zloglasnega kriminalca ni več za rešetkami kalifornijskega zapora.

Profimedia
Za pogojni izpust je zaprosil leta 2012, a mu ga pristojni niso odobrili. Srečo bo lahko znova poskusil nič prej kot leta 2027.

Obsojenega množičnega morilca so včeraj iz kalifornijske državne kaznilnice v Corcoranu zaradi bolezenskega stanja prepeljali v bolnišnico v Bakersfieldu. Kakšne zdravstvene težave mučijo Charlesa Mansona, zaenkrat še ni znano.

Neimenovani vir je za LA Times razkril, da naj bi bil 82-letnik hudo bolan. Pristojni v kalifornijskem zavodu za prestajanje kazni so bili bolj redkobesedni – dejali so le, da je Manson še živ.

Zapori sicer premorejo lastno zdravstveno oskrbo, so pa jetniki napoteni v okoliške bolnišnice, če potrebujejo kirurške posege, nujno oskrbo ali diagnostične storitve.

Profimedia
Charles Manson in Afton Elaine Burton

Vodja kulta

Manson je za rešetkami že več kot štiri desetletja, potem ko so ga za njih strpali po nizu umorov leta 1969. Obsojen je bil, da je načeloval kultu mladih, živečih v komuni, in jih spreobrnil v morilce. Poleg kolovodje so bile obsojene še tri njegove sledilke: Susan Atkins, Patricia Krenwinkle in Leslie Van Houten. Charles 'Tex' Watson je bil obsojen pozneje. V dveh nočeh so v Los Angelesu pokončali visoko nosečo igralko Sharon Tate, ženo režiserja Romana Polanskega, in šest drugih. Vse je doletela doživljenjska zaporna kazen.

Profimedia
Charles Manson naj bi bil zelo bolan.

Produkt družbe

Manson se je zagovarjal, da ga je takega naredila družba. Za pogojni izpust je zaprosil leta 2012, a mu ga pristojni niso odobrili. Srečo bo lahko znova poskusil nič prej kot leta 2027. So mu pa leta 2014 dali dovoljenje za poroko s takrat 26-letno Afton Elaine Burton, a se je 90-dnevna dovolilnica iztekla brez vsakršne slovesnosti. Lani je postalo znano, da naj bi Burtonova poroko predlagala zgolj zato, da bi dobila Mansonove posmrtne ostanke, saj naj bi nameravala razstavljati njegovo truplo.

Preden je končal v zaporu, je bil poročen dvakrat. Od leta 1955 do 1958 z Rosalie Jean Willis in nato še od leta 1959 do 1963 s Candy Stevens.