Poljska

Poslancem zagrozili, da parlamenta ne bodo zapustili do Božiča

M.K./STA
17. 12. 2016, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Več sto opozicijskih protestnikov je ponoči zablokiralo izhod iz poljskega parlamenta in tako izrazilo nasprotovanje novim pravilom o poročanju iz parlamenta.

Reuters
Protestniki, ki so se jim pridružili tudi člani opozicijskih strank, so pred poslopjem parlamenta poslancem grozili, da parlamenta ne bodo zapustili do božiča.

Premierka Beata Szydlo, vodja vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kacyzynski in več poslancev koalicije so zaradi tega več ur ostali ujeti v parlamentu.

Szydlova in Kacyzynski sta lahko stavbo parlamenta zapustila šele danes okoli 3. ure zjutraj, ko so s kolono avtomobilov, v kateri sta bila, ob pomoči policije izsilili prehod med množico protestnikov pred parlamentom. Več poslancev pa je v parlamentu kar prenočilo.

Blokada je sledila protestu več tisoč ljudi proti novim pravilom poročanja iz parlamenta, h kateremu je pozvalo gibanje Odbor za obrambo demokracije (Kod). Kasneje so izrazili tudi nasprotovanje sprejemu proračuna v nenavadnih okoliščinah, ki jih je opozicija označila za nezakonite.

Predsednik parlamenta je namreč glasovanje o proračunu za prihodnje leto prestavil v manjšo dvorano, ker je govorniški oder v veliki dvorani več ur zasedalo okoli 30 opozicijskih poslancev, ki so protestirali proti novim pravilom za novinarje. Vladne stranke trdijo, da je glasovanje o proračunu in zakonu o znižanju pokojnin nekdanjim članom politične policije v času komunizma potekalo v skladu s pravili. Opozicija trdi, da nekateri poslanci v manjšo dvorano niso mogli, tam pa naj bi bile med splošnim kaosom tudi nekatere osebe, ki tam ne bi smele biti.

Protestniki, ki so se jim pridružili tudi člani opozicijskih strank, so pred poslopjem parlamenta poslancem grozili, da parlamenta ne bodo zapustili do božiča ter vzklikali "svoboda medijev" in "ustava".

Več deset novinarjev pa se je na protestu proti novim pravilom poročanja iz parlamenta, ki določa, da sta lahko na tribuni parlamenta, namenjeni novinarjem, hkrati zgolj dva novinarja iz istega medija, zbrali že v četrtek. V petek pa so delo parlamenta bojkotirali.