Teža odloćitve

Bi elektorji lahko ustavili Trumpovo ustoličenje?

M.K./STA
13. 12. 2016, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Skupina elektorjev, ki bodo prihodnji teden potrjevali izide predsedniških volitev v ZDA, se hoče natančno seznaniti z obtožbami, da je Rusija pomagala republikancu Donaldu Trumpu k zmagi na volitvah.

Reuters
Medtem ko elektorji niso povsem prepričani, ali je Donald Trump primeren za položaj predsednika ZDA, je slednji ugotovitve Cie že označil za smešne.

Deset elektorjev - vsi razen enega so demokratski - je v odprtem pismu nacionalnemu direktorju za obveščevalne dejavnosti Jamesu Clapperju zapisalo, da morajo pred glasovanjem preučiti težo teh obtožb.

"Elektorji želijo od obveščevalnih služb izvedeti, ali tečejo preiskave glede povezav Donalda Trumpa, njegove kampanje ali podpornikov in ruskega vpletanja v volitve, kakšen je obseg preiskav, kaj so preiskave doslej pokazale in kdo v njih sodeluje," piše v pismu.

Dodali so, da želijo, da jih seznanijo z vsemi ugotovitvami, ki bi lahko vplivale na njihovo odločitev, ali je Trump primeren za položaj predsednika ZDA.

Ameriška obveščevalna agencija Cia je pretekli konec tedna po poročanju medijev potrdila, da je Rusija stala za vdori v računalnike demokratske stranke. Trump je te ugotovitve označil za smešne.

538-članski elektorski kolidž se bo sestal 19. decembra. Vsaka zvezna država ima določeno število elektorjev, ki ustreza številu njenih prebivalcev.

Na volitvah 8. novembra je sicer demokratka Hillary Clinton dobila dve odstotni točki več glasov kot Trump, a je slednji zmagal v več državah in si je zagotovil 306 elektorskih glasov.

Medtem so v ponedeljek pristojni tudi v zvezni državi Wisconsin, kjer so ponovno šteli volilne glasove, potrdili zmago Trumpa, sodnik v Pensilvaniji pa je ustavil ponovno preštevanje glasov, ki ga je zahtevala kandidatka Zelenih Jill Stein.
V Wisconsinu je Trump zmagal za 22.748 glasov, kar je 131 več, kot je pokazalo prvo štetje.