Javno mnenje

Skoraj polovica Američanov meni, da je mučenje lahko upravičeno

S.R.
5. 12. 2016, 18.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na podlagi ankete skoraj polovica Američanov meni, da je mučenje sovražnega borca z namenom pridobivanja informacij lahko upravičeno. Anketiranci iz Združenih držav se pri tem vprašanju tako razlikujejo od državljanov številnih drugih držav, njihovi odgovori pa so tudi v nasprotju z mednarodnim pravom, ki prepoveduje vsako mučenje, ne glede na okoliščine.

Profimedia
V skladu z mednarodnim pravom so tako kot mučenje nezakoniti tudi namerni napadi na zdravstvene ustanove in humanitarne delavce.

V anketi, ki jo je na globalni ravni izvedel Mednarodni odbor Rdečega križa, je sodelovalo 17.000 ljudi iz 16 držav, vključno s številnimi državami, v katerih potekajo spopadi, in državami, ki okrevajo po spopadih. Namenjena je bila merjenju javnega mnenja v zvezi z vojnim pravom.

V skladu z mednarodnim pravom se mučenje šteje za vojni zločin. Fatou Bensouda, glavna tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča, je nedavno dejala, da ima utemeljene razloge za začetek preiskave domnevnega mučenja, ki naj bi ga ameriške sile izvajale v Afganistanu.

Med najbolj pretresljivimi so bili odgovori, povezani z mučenjem. 46 odstotkov Američanov je dejalo, da se mučenje lahko uporablja za pridobivanje informacij od sovražnega borca, 30 odstotkov se s tem ni strinjalo, preostali pa so dejali, da ne vedo.

V anketi so s podobnim navdušenjem mučenje sprejemali zgolj Izraelci, Palestinci in Nigerijci. Na drugi strani je 83 odstotkov anketirancev v Afganistanu menilo, da mučenje ni sprejemljivo, v Kolumbiji pa je bilo teh kar 85 odstotkov.

Mnenja o vojnem pravu so se najbolj razlikovala med državljani najmočnejših držav na svetu in državljani držav v vojni. Na vprašanje v zvezi z ubitimi ali ranjenimi humanitarnimi delavci na konfliktnih območjih je na primer 40 odstotkov anketirancev iz Združenih držav, Rusije, Francije, Kitajske in Združenega kraljestva, torej petih držav, ki imajo možnost veta v Varnostnem svetu Združenih narodov, odgovorilo, da je to del vojne.

Med anketiranci iz držav v vojni, vključno s Sirijo in Jemnom, jih je enako menilo zgolj 25 odstotkov, skoraj vsi drugi pa so dejali, da to ni sprejemljivo. Rezultat je bil podoben tudi pri vprašanju v zvezi z napadi na bolnišnice.