Popestirtev ponudbe

Zabaviščni park razburil Kranjskogorce

M.K./STA
5. 12. 2016, 16.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Kranjski Gori na travniku ob glavni cesti nastaja zabaviščni park. Župan in nekateri krajani so nad postavijo parka ogorčeni, drugi v tem vidijo dodatno ponudbo.

STA
Zabaviščni park bodo odprli ta konec tedna.

Podjetje Lunapark Müller ima sicer za postavitev in obratovanje parka vsa potrebna dovoljenja.
"S celotno občinsko ekipo in ekipo Turizma Kranjska Gora se trudimo, da je Kranjska Gora urejena vse od Mojstrane pa do Planice in zdi se, da se je v sekundi uničil ves naš trud s tem, ko so začeli postavljati lunapark na elitni lokaciji v Kranjski Gori za hotelom Kompas, kjer se dnevno v času sezone mimo pelje ogromno število ljudi," je v pismu, ki ga je dodal občinskemu časopisu Zgornjesav'c zapisal kranjskogorski župan Janez Hrovat.

Kot je dodal, Kranjska Gora s tem izgubi rekreacijsko cono za tek na smučeh, "dobi pa polno postavljenih premičnin, ki kazijo elitno lokacijo vKranjski Gori, in to preko celotne zimske sezone". Napoveduje, da bo to skušal preprečiti, saj "si Kranjska Gora zagotovo zasluži bolj elitni turizem, kot je postavitev lunaparka".

V podjetju Lunapark Müller so nad odzivom presenečeni

Zelo negativen odziv župana je presenetil Kranjčana Roberta Žagarja iz podjetja Lunapark Müller. Kot je pojasnil, se njegova družina že več kot 30 let ukvarja z zabaviščnimi parki, s katerimi gostujejo po vsej Sloveniji, in doslej še nikjer, razen v Kranjski Gori, niso naleteli na težave.

"Urejeno imamo vso dokumentacijo. Delamo po zakonu, zato smo dobili tudi dovoljenje jeseniške upravne enote," je izpostavil Žagar in pojasnil, da bodo zabaviščni park odprli ta konec tedna, dovoljenje za obratovanje pa imajo zaenkrat do marca, medtem ko so zasebno zemljišče, kamor nameščajo park, od lastnika vzeli v najem za pet let.

"Kranjska Gora je turistična destinacija, ki veliko da na zabavo. Ima igralnice, poletno sankališče in številno drugo tovrstno ponudbo in res ne vem, kaj bi bilo spornega pri zabaviščnem parku," je izpostavil Žagar.

Direktorju Turizma Kranjska Gora je problematična lokacija

Direktorju Turizma Kranjska Gora Blažu Vebru se sam zabaviščni park v kraju ne zdi sporen, problematična pa se mu zdi lokacija: "Z vsebino ne vidim težav. Ljudje in obiskovalci bodo v bistvu sami presodili, ali to sodi v ta kraj. Če bodo zabaviščni park sprejeli, je to konec koncev le plus za turistično ponudbo. Edino kar nas moti, je lokacija, ki se nam zdi res neprimerna."

"Naše mnenje je, da morajo vhodi v turistične kraje biti urejeni v skladu z izgledom, ki ga želimo tržiti, to je kot idilično alpsko vas. Smatramo, da določeni elementi, ki so sedaj postavljeni za hotelom Kompas kvarijo veduto," je pojasnil Veber.

Dodal je, da je bil ta prostor tudi vedno izpostavljen kot rekreacijsko območje, kjer naj se ne bi postavljali elementi, ki bi onemogočali urejanje tekaških prog. Na tem prostoru, ki so ga tudi elektrificirali, običajno pripravljajo šolo teka na smučeh in tudi tekmovanja.

STA

Postavitev zabaviščnega parka jim zato onemogoča delovanje v obsegu, kot so si ga zamislili, čeprav imajo tudi oni z lastnikom omenjene parcele, tako kot tudi s približno 230 drugimi lastniki, podpisano pogodbo o najemu za čas zime.

Z Žagarjem, ki je pred dvema letoma zabaviščni park v Kranjski Gori že postavil v centru kraja, so skušali najti rešitev, a niso uspeli najti lokacije, ki bi bila sprejemljiva. Še naprej se bodo trudili poiskati rešitev za prihodnja leta, to zimo pa je, kot kaže, omenjena lokacijah dokončna.