Severna soseda

Bo on prvi evropski skrajno desni predsednik po Hitlerju?

J.P.
3. 12. 2016, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Jutri se bodo nad avstrijska volišča v ponovitvi drugega kroga predsedniških volitev zgrnili volivci, ki bodo izbirali med dvema kandidatoma.

Reuters
Vodja svobodnjakov Heinz-Christian (levo) in najbolj vroč predsedniški kandidat Norbert Hofer.

To sta Norbert Hofer iz stranke svobodnjakov in Alexander Van der Bellen, ki ima za sabo Zelene. Če bo zmagal Hofer, bo šel v zgodovino kot prvi skrajno desni predsednik države članice Evropske unije. Stranko svobodnjakov je na prelomu tisočletja v koalicijo popeljal Jörg Haider.

Napovedi kažejo, da bo šlo na tesno.

Lahko popravi vtis

Hoferjev strankarski kolega Andreas Rabl je bil lani izvoljen za župana mesta Wels. Na njegovo pobudo se v šolah temeljiteje lotevajo nemškega jezika, vse šolske ustanove, ki jih financira država, pa morajo praznovati krščanske praznike. Rabl zdaj Hoferja brani, da so njegova prepričanja daleč od nacističnih. »Tuja poročila govorijo o radikalizmu in avstrijski skrajni desnici, o tem neprestano poslušamo. Res se sprašujem, o čem govorijo. Novi fašizem? Meni se ne zdi tako. Hofer bi kot predsednik imel priložnost, da ta vtis popravi. Res smo desna stranka, ne gre pa nas enačiti z nacisti,« je povedal.

Referendum

Pred kratkim je odjeknila vest, da bi si Hofer v primeru zmage prizadeval za referendum o avstrijskem članstvu v Evropski uniji. Razlog? Boji se centralizacije – boji se, da bi v tem priperu vlade držav članic ostale brez moči, z Evropsko unijo pa bi se upravljalo kot z državo.

Hofer je svojim podpornikom obljubil, da bo povečal globe za migrante in jim zmanjšal državno pomoč. Če bo seveda izvoljen.