STOP ZA TURČIJO

Nizozemska želi zamrzniti pristopna pogajanja s Turčijo

K.A./STA
3. 12. 2016, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nizozemska vlada bo v EU poskušala najti podporo za začasno zamrznitev pristopnih pogajanj s Turčijo, je napovedal nizozemski premier Mark Rutte.

Getty Images

To bo najverjetneje še dodatno ohladilo že tako slabe odnose med Ankaro in Brusljem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Preverili bomo, ali v Evropi obstaja podpora za začasno ustavitev pogovorov za pol leta," je na tedenski novinarski konferenci dejal Rutte.

Nizozemski poslanci so v sredo glasovali za začasno zamrznitev pristopnih pogajanj. Za omrtvičene je nato pogovore označil nizozemski zunanji minister Bert Koenders.

Nizozemski parlament še krepi napetosti, potem ko je Evropski parlament prejšnji teden sprejel resolucijo s pozivom k zamrznitvi turških pristopnih pogajanj z EU. Glasovanje je razjezilo Ankaro, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zagrozil z odprtjem turških meja za migrante.

EU in Turčija sta marca s sporazumom uspešno zajezili balkansko pot več sto tisoč migrantov preko Egejskega morja proti zahodnim državam Evropske unije. Takrat sta se strani tudi dogovorili o pospešitvi pristopnih pogajanj.

Po julijskem poskusu državnega udara v Turčiji in po obsežnih čistkah, ki so sledile, pa so se v EU okrepili pozivi, da bi se morala pristopna pogajanja med EU in Turčijo zaradi nedemokratičnih procesov v slednji prekiniti.