Inšpekcija za okolje in naravo

Na mokriščih odkrili več kršitev

K.A./STA
3. 12. 2016, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Inšpekcija za okolje in naravo je v okviru nadzora nad mokrišči, ki so vključena v območja Nature 2000, med majem in septembrom letos odkrila več kršitev.

STA

Največ jih je povezanih s posegi, ki so bili izvedeni brez zahtevanih soglasij ali dovoljenj, še vedno je pogosto tudi odlaganje odpadkov v okolje.

Kot je v petek objavilo ministrstvo za okolje in prostor, so po akciji ocenili, da je največ kršitev povezanih s posegi, ki se izvajajo brez zahtevanih soglasij ali dovoljenj ali v nasprotju z njimi, še vedno je pogosto odlaganje odpadkov v okolje, zaznali pa so tudi naselitve tujerodnih invazivnih rastlin in vznemirjanje zavarovanih vrst živali.

Med primeri kršitev so postavitev klopi, zasaditev sadnega drevja in tujerodne rastlinske vrste brez naravovarstvenega soglasja, postavitev ograje v nasprotju z naravovarstvenim soglasjem in vznemirjanje zavarovanih vrst živali.

V dveh primerih so na območjih odkrili odpadke, ki jih bo treba odstraniti. V enem primeru je zavezanec zgradil stanovanjsko stavbo, za katero je pridobil pravnomočno gradbeno dovoljenje in tudi naravovarstvene pogoje, ne pa tudi naravovarstvenega soglasja, v drugem primeru zavezanec ni pridobil dovoljenja za poseg v naravo.

Nadzor so izvedli na območju 13 mokrišč oz. vodnih ekosistemov: Črete, Murska šuma, mrtvice Mure, Petišovci - rastišče vodne škarjice, Lubnik, Ljubljansko barje, Sajevec, Sotla s pritoki, Dolina Vipave, Biljenški glinokop in Dolina Reke. V sedmih primerih kršitev niso odkrili.