Ruske simpatije

Bo spodkopani Vzhod zrušil Evropsko unijo?

J.P.
21. 11. 2016, 14.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin na vzhodu Evrope uživa vedno več podpore.

STA
V Bolgariji in Moldaviji so pred kratkim izvolili dva Rusiji naklonjena voditelja.

Več kot 25 let po padcu železne zavese se srca Vzhodne Evrope ogrevajo za Rusijo. Še posebej v dveh državah.

V Bolgariji in Moldaviji so pred kratkim izvolili dva Rusiji naklonjena voditelja. V Bolgariji, ki se je Evropski uniji pridružila leta 2007, je predsednik postal Rumen Radev, v Moldaviji pa so izvolili Igorja Dodona. Oba sta svoji kampanji gradila na toplejših odnosih z Rusijo Vladimirja Putina.

Sanje o boljših časih

Bolgarija je Rusiji že tradicionalno naklonjena, zato je bolj presenetljiva situacija v Moldaviji – sploh glede na to, da se je leta 1992 zapletla v vojno z Rusijo, potem ko je Pridnjestrska republika po razpadu Sovjetske zveze ob podpori Rusije razglasila neodvisnost. Kakorkoli že, vse zamere so očitno pozabljene. Moldavcem, nezadovoljnim s pokvarjeno in razdeljeno Zahodu naklonjeno vlado, se toži po dobrih starih sovjetskih časih. Revščina in stagnirajoče gospodarstvo sta namreč upanje o boljši (evropski) prihodnosti zatrla v kali.

Svoje je naredila tudi ruska prisvojitev Krima leta 2014. Sankcije Evropske unije so namreč prizadele številne vzhodnoevropske države. Avstrijski mediji zato poročajo, da bi se lahko 'brexit' zgodil še v kateri od držav članic, vzhod Evrope pa menda že razmišlja, če se ne bi bilo bolj smotrno povezati z Rusijo.