Apostolsko pismo

Podeljevanje odveze za splav podaljšal za nedoločen čas

J.P./STA
21. 11. 2016, 12.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Papež Frančišek je danes podaljšal možnost podelitve odveze za umetno prekinitev nosečnosti oziroma načrtovani splav, četudi je to "zelo hud greh". Ta možnost podelitve odpuščanja je veljala med svetim letom usmiljenja, ki se je zaključilo to nedeljo, a se je papež zdaj odločil, da jo podaljša za nedoločen čas.

Reuters
Papež Frančišek je v posebnem apostolskem pismu duhovnikom pooblastila podaljšal do nadaljnjega.

Možnost podelitve odpustka ženskam za umetno prekinitev nosečnosti so imeli v katoliški cerkvi le škofje ali posebni spovedniki, med svetim letom usmiljenja, ki se je začelo 8. novembra lani, pa je papež ta pooblastila podelil vsem duhovnikom. Zdaj jim je v posebnem apostolskem pismu ta pooblastila podaljšal do nadaljnjega.

"Želim sicer ponovno kar se da trdno poudariti, da je splav zelo hud greh, saj konča nedolžno življenje. A po drugi strani lahko in moram poudariti, da ni greha, ki ga Božje usmiljenje ne bi moglo doseči in izbrisati, če najde skesano srce," je še zapisal Frančišek.

Za katoliško cerkev je splav "moralno zlo" že vse od začetka in je bil lahko tudi razlog za izobčenje. Ta kazen je lahko doletela tudi partnerja, ki bi podpiral odločitev za splav, pa tudi medicinsko osebje, ki je pri tem sodelovalo.