VOLITVE

V Bolgariji danes volijo novega predsednika

A.K./STA
6. 11. 2016, 08.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po precej dolgočasni predvolilni kampanji bodo danes v Bolgariji volili novega predsednika, ki bo v prihodnjih petih letih vodil državo.

Arhiv Reporterja

Prvič v zgodovini bo na čelu Bolgarije morda ženska, saj ankete veliko možnosti za zmago med 21 kandidati pripisujejo kandidatki vladajoče stranke GERB Šeški Šačevi. 

Strokovnjaki predvidevajo, da bo potreben tudi drug krog predsedniških volitev 13. novembra. Sodeč po javnomnenjskih anketah namreč nobenemu izmed 21 kandidatov absolutne večine ne bo uspelo zbrati v prvem krogu.

Vodilna stranka koalicije, desnosredinska GERB, je v boj poslala aktualno predsednico parlamenta Šačevo. Glavnega tekmeca pa strokovnjaki vidijo v opozicijskem kandidatu Bolgarske socialistične stranke (BSP), generalu Rumenu Radevu. Trenutni predsednik Bolgarije Rosen Plevneliev ne bo več kandidiral.

GERB je sicer svojo predsedniško kandidatko imenovala šele pet tednov pred volitvami. Šačeva velja za veliko podpornico premierja in predsednika stranke GERB Bojka Borisova. Opazovalci predvidevajo, da bo Borisov na prihodnjih predsedniških volitvah čez pet let prevzel najvišjo pozicijo v državi.

Neodvisni center za raziskave Trend napoveduje, da bo Šačeva dobila 27,3 odstotka glasov, opozicijski kandidat Radev pa 24 odstotkov.

Glede na napeto ozračje v tujini so predvolilno kampanjo zaznamovale predvsem zunajpolitične teme, predvsem odnos Bolgarije z Rusijo in Turčijo.

Tokrat so volitve prvič obvezne, večji del vprašanih pa vseeno meni, da jih to ne bo prisililo v oddajo glasu.