Pogorišče taborišča

V Džungli brez strehe nad glavo ostalo okoli 100 otrok

G.G./STA
27. 10. 2016, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Več sto beguncev in migrantov je ponoči ostalo na pogorišču begunskega taborišča oziroma Džungle v Calaisu, čeprav so francoske oblasti sporočile, da je taborišče prazno. Med njimi je bilo okoli 100 otrok brez spremstva, ki še vedno čakajo na premestitev v Veliko Britanijo.

Profimedia
Ostanki džungle v Calaisu.

Po navedbah francoske vlade so od ponedeljka v sprejemne centre premestili okoli 5600 ljudi. Med njimi je tudi 1500 otrok migrantov brez spremstva, ki so jih nastanili v uradne prostore blizu taborišča. Gre za preurejene ladijske kontejnerje, ki pa so že polni.

Medtem ekipe za uničenje taborišča nadaljujejo z umikanjem šotorov z območij, poškodovanih v požarih, ki so jih domnevno zanetili migranti ob odhodu.

Predstavnica oblasti v francoskem departmaju Pas-de-Calais Fabienne Buccio je sicer v sredo sporočila, da je "dejansko konec džungle", saj v tem begunskem taborišču v Calaisu ni več migrantov in beguncev. A županja Calaisa Natacha Bouchart je zvečer ocenila, da je govoriti o koncu džungle še prezgodaj.

Danes so z bagri, mehanskimi kopači in drugim stroji na mestu Džungle začeli gradbena dela za rušenje in odstranitev preostalih bivališč.