Tresenje tal

Zakaj v potres v Italiji ni bil povezan s Slovenijo?

G.G./STA
27. 10. 2016, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Potres v Italiji je popotresni sunek katastrofalnega potresa, ki se je zgodil v Italiji 24. avgusta, so povedali v uradu za seizmologijo agencije za okolje (Arso).

Bobo
Potres 12. julija 2004 je sprožil plazove ob cesti Kobarid - Bovec.

"Težko rečemo, da je potres v Italiji vplival na Slovenijo, čutili smo ga, in to le v višjih nadstropjih, ko so ti dolgi valovi prišli do nas. Da bi pa ta prelom, kjer se je potres zgodil, bil povezan s Slovenijo, pa ne, saj je toliko južneje," so povedali na Arsu. Poudarili so še, da se Zemlja ni umirila in da lahko pričakujemo še več popotresnih sunkov, zagotovo pa jih ne morejo napovedati. 

Prvi potres, ki je osrednjo Italijo stresel nekaj po 19. uri v sredo, je imel magnitudo 5,4. Ob 21.17 je območje stresel še en močnejši potres, ki je imel magnitudo 5,9. Oba potresa je bilo moč čutiti tudi na ozemlju Slovenije, predvsem v višjih nadstropjih. Tretjič so se tla stresla ob 23.42. Žarišča vseh treh potresov so bila v osrednji Italiji v regiji Marke.

Potresi so v Italiji povzročili precejšnjo paniko, v več mestih, tudi v Rimu, so ljudje stekli na ulice. Številni so v strahu pred novim tresenjem tal na ulicah tudi preživeli noč.