Osrednja Italija

FOTO in VIDEO: Župan prizadetega mesteca: "Na srečo so prebivalci zapustili domove po prvem potresu"

G.G./STA
27. 10. 2016, 07.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Osrednjo Italijo je v sredo pozno zvečer stresel nov močan potres z magnitudo 4,6. To je bil že tretji v nekaj urah. Zaradi potresov so številni noč preživeli na ulicah. Za zdaj poročajo o eni posredni smrtni žrtvi potresa in več deset lažje poškodovanih.

Reuters
Porušeni stavbe v mestecu Visso.

Vsi trije potresi so območje osrednje Italije prizadeli, ko je bilo zunaj že temno. Prvi potres, ki je osrednjo Italijo stresel nekaj po 19. uri, je imel magnitudo 5,4. Ob 21.17 je območje stresel še en močnejši potres, ki je imel magnitudo 5,9. Oba potresa je bilo moč čutiti tudi na ozemlju Slovenije. Tretjič so se tla stresla ob 23.42. Žarišča vseh treh potresov so bila v osrednji Italiji v regiji Marke.

Poškodovani so bili ljudje v krajih Visso in Fabriano blizu žarišč potresov. Potresi so v Italiji povzročili precejšnjo paniko, v več mestih, tudi v Rimu, so ljudje stekli na ulice. Številni so v strahu pred novim tresenjem tal na ulicah tudi preživeli noč. V kraju Tolentino je umrl 73-letni moški, ki je med potresom doživel srčni napad.

Med najbolj prizadetimi je mestece Ussita. »Številne hiše so porušene. Naše mesto je uničeno. Na srečo so prebivalci zapustili domove po prvem potresu, tako da ob drugem, močnejšem, ni bilo žrtev,« je dejal župan Ussite Marco Rinaldi, ki dodaja, da so najbolj načete cerkve, mestni urad in druge starejše stavbe.

Profimedia
Porušene stavbe v mestecu Camerino.

Razpoke na stavbah

Več tisoč ljudi je zaradi potresov ostalo brez strehe nad glavo, največ v kraju Visso. Vodja civilne zaščite v pokrajini Marke Cesare Spuri je dejal, da morajo zdaj ugotoviti, kje bi lahko namestili tiste, ki so ostali brez doma, saj namestitev v šotorskih naseljih zaradi bližajoče se zime po njegovem ne bi bila primerna. V vsej regiji Marke so lokalne oblasti zaradi potresa za danes odpovedale pouk v šolah.