Odstranjeni

FOTO: Iz "džungle" evakuirali vse begunce

M.K./STA
26. 10. 2016, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Evakuacija migrantov in beguncev iz begunskega taborišča "džungla" v Calaisu je zaključena, so sporočili predstavniki francoske oblasti.

Profimedia
Požare so pripisali tradiciji nekaterih migrantov, ki pred odhodom zažgejo svoja bivališča.

Pred tem je prefektinja prefekture Pas-de-Calais Fabienne Buccio dopoldne dejala, da je v taborišču še okoli tisoč migrantov, ki čakajo na evakuacijo z avtobusi v sprejemne centre po Franciji. S ciljem zaprtja taborišča so francoske oblasti v ponedeljek začele evakuacijo njegovih prebivalcev in sprva napovedovale, da bo proces trajal teden dni. Evakuacija je potekala brez incidentov.

V torek so nato začeli z rušenjem izpraznjenih zasilnih bivališč, barak in šotorov, ki so si jih postavili migranti in begunci. Rušenje nadaljujejo tudi danes. V noči na danes in danes poročajo o več požarih v taborišču, za katere ni znano, kdo jih je zanetil.

Profimedia

Bucciova je požare pripisala tradiciji nekaterih migrantov, ki pred odhodom zažgejo svoja bivališča. Policijski komisar pa je dejal, da so mu migranti povedali, da so jih zanetili aktivisti, ki s tem izražajo nasprotovanje zaprtju taborišča.

Zaradi požarov je več sto migrantov noč preživelo na prostem, eden pa je bil ranjen. Požare, ki so izbruhnili ponoči, so že pogasili.

Profimedia

Danes poročajo o velikem črnem oblaku dima, ki se vije nad taboriščem, ki se razteza na štirih kvadratnih kilometrih, potem ko so se okoli poldneva začeli množiti požari. Gasilci jih skušajo pogasiti, prostovoljci pa opozarjajo na nevarnost eksplozij plinskih bomb v praznih bivališčih, ki jih skušajo odstraniti.

Profimedia

Taborišče blizu pristanišča v Calaisu so v več kot desetih letih vzpostavili ljudje, ki so želeli priti do Velike Britanije. V njem je v neustreznih bivanjskih in higienskih razmerah ter vse bolj razširjenem kriminalu po ocenah v zadnjem času živelo med 6000 do 8000 migrantov in beguncev, večinoma iz Afganistana, Sudana in Eritreje.