Nov zakon

Lahko si boste izbrali dimnikarja, a ne brez obveznosti

J.P.
26. 10. 2016, 13.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Državni zbor je včeraj sprejel Zakon o dimnikarskih storitvah, ki uvaja licenčni sistem in prinaša možnost izbire dimnikarske družbe. Veljati bo začel s prihodnjim letom.

STA
Uporabnik dimnikarskih storitev mora dimnikarsko družbo izbrati do 30. junija 2017.

Obetajo pa se tudi novosti za dimnikarske družbe, ki po novem ne bodo več omejena na območja; tisti pa, ki do zdaj niso mogli opravljati te dejavnosti, bodo lahko vanjo vstopili – če bodo seveda izpolnjevali pogoje. 

Ministrstvo za okolje in prostor bo v roku dveh mesecev od uveljavitve zakona seznam dimnikarskih služb objavilo na svoji spletni strani.

Dolžnosti uporabnika

Obstoječi koncesijski sistem sicer ostaja v veljavi do konca leta. Ministrstvo za okolje in prostor namerava opravljanje dimnikarskih storitev opravljati tudi v prihodnje. Ravno s tem namenom je bil pripravljen nov Zakon o dimnikarskih storitvah.
Poleg obvezne izbire dimnikarske družbe mora uporabnik omogočiti prvi pregled za novo vgrajeno malo kurilno napravo, omogočiti vpis male kurilne naprave v evidenco ob prvi izvedbi dimnikarskih storitev, omogočiti pregled pred uporabo malih kurilnih naprav ob spremembah pri malih kurilnih napravah, vgradnji novih naprav in začetku obratovanja neaktivnih naprav, eno leto hraniti zapisnik o izvedenem pregledu ter na podlagi odločbe pristojne inšpekcije odpraviti ugotovljene pomanjkljivosti.
»Če se uporabnik dimnikarskih storitev odloči zamenjati dimnikarsko družbo za opravljanje dimnikarskih storitev na svoji mali kurilni napravi, lahko to stori do 30. junija tekočega leta za obdobje, ki traja od 1. julija tekočega leta za obdobje najmanj dvanajst mesecev. To obdobje se lahko skrajša, če pristojna inšpekcija ugotovi, da dimnikarska družba ne opravlja dimnikarskih storitev v skladu s tem zakonom,« je zapisano na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor.

Če uporabnik svoje male kurilne naprave ne uporablja, s tem pisno seznani dimnikarsko službo, ki je na napravi zadnja opravljala dimnikarske storitve. Ta bo podatek vnesla v evidenco. Če bo naprava spet začel uporabljati, bo potreben ponovni pregled, podoben prvemu pregledu.

Za najmanj dvanajst mesecev

Uporabnik dimnikarskih storitev mora dimnikarsko družbo izbrati do 30. junija 2017. Ministrstvo za okolje in prostor bo v roku dveh mesecev od uveljavitve zakona seznam dimnikarskih služb objavilo na svoji spletni strani. Uporabnik bo dimnikarsko družbo izbral za obdobje najmanj dvanajst mesecev. Do takrat lahko dimnikarske storitve opravlja izvajalec, »ki je na dan 31. december 2016 opravljal obvezno državno gospodarsko javno službo izvajanja meritev, pregledovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva okolja in učinkovite rabe energije, varstva človekovega zdravja in varstva pred požarom. Če uporabnik dimnikarskih storitev do 30. junija 2017 ne izbere dimnikarske družbe, se šteje, da je izbral izvajalca, ki je na dan 31. decembra 2016 opravljal obvezno državno gospodarsko javno službo na področju dimnikarstva na območju, na katerem se nahaja njegova mala kurilna naprava, pod pogojem, da je ta izvajalec pridobil dovoljenje za opravljanje dimnikarskih storitev«, še sporoča ministrstvo.