Parkirnina

Zavajanje na parkirišču: videti je vse v redu, pa ni

M.K.
26. 10. 2016, 11.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ogorčena bralka nas je obvestila o domnevno nepoštenem in zavajajočem zaračunavanju parkirnine na enem od zasebnih parkirišč v Ljubljani. Zadevo smo preverili.

bralka Mojca
Kot v posmeh, je bralko Mojco na izhodni zapornici še pozdravil zelo viden napis.

Bralka Mojca je bila v ponedeljek zvečer na obisku pri otroku v pediatrični kliniki, zato je parkirala na bližnjem parkirišču. Glede na pisno obvestilo, naj bi ob tisti uri veljala cena parkiranja 0.40 EUR na uro, zato je bila ob odhodu neprijetno presenečena, saj ji je parkomat za čas dve uri in 15 minut parkiranja natisnil račun v znesku 4.50 EUR. Kot v posmeh pa jo je na izhodni zapornici pozdravil še zelo viden napis: 18:00 – 6:00 PARKIRANJE 0.40€/h.

bralka Mojca
Izdani račun za parkiranje.

Sicer pa smo o napisih z zavajajočim podatkom na tem istem parkirišču že pisali pred nekaj meseci, v članku z naslovom Tako vas nategujejo.

Podjetje je imelo označeno ceno 0,40 EUR, zaračunalo pa je nekaj tretjega. Očitno 1,50 EUR na uro, kar naj bi bila, glede na cenik, dnevna tarifa parkirišča. Parkirni avtomat torej očitno in upošteval ure. Za pojasnilo je hotela povprašati lastnika parkirišča 1 EURO, oddaja parkirišč in hostel, Biserka Ramić, s. p., a ko je iskala telefonsko na spletu, je hitro ugotovila, da je s.p. neaktiven.

Seveda ni nujno, da je do tega prišlo namerno. Morda v podjetju za to napako sploh ne vedo. Zato smo zadevo preverili. Poklicali smo ustanoviteljico podjetja Biserko Ramić in jo vprašali o sporni zadevi.

Obvestilo z novo ceno že nalepili, sistem pa še ne deluje

Obvestilo z napisom, ki obvešča o cenejši nočni tarifi parkirnine, so kot reklamo nalepili že v ponedeljek, čeprav sistem z uro na samem parkomatu še ni nameščen, nam je prijazno pojasnila. Sistem, ki bo upošteval časovne nastavitve dnevnih in nočnih tarif, naj bi, po zagotovilu podjetja, nameščen do naslednjega ponedeljka.

Na naše vprašanje, ali se jim ne zdi, da gre v tem primeru za zavajanje uporabnikov, ki na podlagi vidnih obvestil upravičeno pričakujejo ceno 0,40 EUR, nam je odgovorila, da ne misli tako.

"Ne mislimo, da gre pri tem za zavajanje, saj nismo pričakovali, da bodo ljudje obvestilo tako razumeli. Nikakor nismo nameravali zavajati uporabnikov, ker tako ali tako delamo. Sicer pa tudi na vhodu piše, da je parkirnina 1,50 evra. Obvestilo o tem, da sistem še ne deluje, smo napisali tudi na majhen listek, ki je nalepljen na parkomatu," je pojasnila Ramićeva.

Na tržnem inšpektoratu so nam pojasnili, da morajo biti cene blaga in storitev jasno označene v evrih, in dodan DDV. "Podjetje mora upoštevati označene cene," se glasi tretji odstavek 26. člena Zakona o varstvu potrošnikov. To pomeni, da je cena na ceniku enaka zaračunani storitvi na računu.

Morda gre v navedenem primeru tudi za zavajanje, lahko pa bi šlo tudi za kršitev konkretnih določil tretjega odstavka 26. člena Zakona o varstvu potrošnikov.