Najraje na Dansko

Glasovali so za brexit, zdaj bi se radi izselili

T.L./STA
20. 10. 2016, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po referendumu o brexitu med Britanci naraslo zanimanje za državljanstvo članic EU.

Reuters
Parlament angleški mladi protestirajo

Več držav članic Evropske unije je po britanskem referendumu o članstvu v povezavi, na katerem je večina podprla izstop iz unije, zabeležilo porast prošenj Britancev za državljanstvo, danes piše britanski časnik Guardian.

Po podatkih iz 18 članic unije je v prvih osmih mesecih letos za državljanstvo zaprosilo skupaj več kot 2800 Britancev, kar je 250 odstotkov več kot enakem obdobju lani.

Največji porast zabeležila Danska, največ prošenj prejela Švedska

Največji porast prošenj za državljanstvo s strani britanskih državljanov je po referendumu zabeležila Danska, in sicer s 30 na 300. O precejšnjem porastu števila prošenj poročajo tudi iz Italije, Irske in Švedske.

Ravi Bhatiani, ki devet let živi v Bruslju, je za časnik pojasnil, da je prošnjo za belgijsko državljanstvo vložil predvsem zaradi referenduma. "Za državljanstvo sem zaprosil 24. junija, dan po referendumu," je dejal. Dodal je, da se je tako odločil, ker je bila ogrožena njegova svoboda gibanja ter s tem možnosti zaposlitve v Belgiji in opravljanja dela, v katerem uživa.

Največ, 1100 britanskih prošenj za državljanstvo, je v prvih osmih mesecih letos prejela Švedska, največ v tednu po referendumu.

Irska je že pred tem sporočila, da je za irsko državljanstvo med julijem in septembrom letos zaprosilo skupno 37.306 ljudi, v enakem obdobju lani pa 20.360.

V 27 članicah EU naj bi glede na podatke iz popisa prebivalstva živelo najmanj 1,2 milijona britanskih državljanov.