Na Švedskem

Vračajočim džihadistom bi dali vozniško, domovanje in davčne olajšave

J.P.
19. 10. 2016, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Veljaki švedskega mesta premlevajo, ali bi džihadistom ob povratku iz Sirije in Iraka ponudili brezplačno nastanitev, vozniško dovoljenje in davčne olajšave za čim bolj nebolečo reintegracijo.

Profimedia
Od letošnjega aprila naj bi v Irak in Sirijo odpotovalo 300 švedskih državljanov.

Podporo ekstremistom je predlagala Anna Sjöstrand, občinska koordinatorka zoper nasilni ekstremizem v mestu Lund na jugu Švedske.

»Kritike morda bodo, vendar menim, da bi morali pomagati vsakomur, ki zaprosi za pomoč. Ne moremo reči, da zaradi ene napake ne smejo priti nazaj in spet živeti v naši družbi,« je dejala za švedski radio Sveriges Radio. Njen predlog temelji na poročilu kriminologa Christofferja Carlssona, ki ugotavlja, da se ljudje brez podpore le stežka odpovejo ekstremizmu in se znova vključijo v družbo. »Gre za povsem socialno in ekonomsko vprašanje, kakor tudi vprašanje materialnih dobrin. Posameznik mora biti zmožen ponovno vključiti se na trg dela, morda potrebuje vozniško dovoljenje in domovanje,« je dejal.

Sodeč po odzivih na družbenih omrežjih ljudje predlogu povečini niso naklonjeni.

Aprila so švedski mediji poročali, da so se islamisti uspešno infiltrirali v vrste švedske stranke zelenih.

Raje kot za pripravništvo sta se odločila za vojno

Po poročanju že omenjene radijske postaje o podobnem pristopu razmišljajo tudi v švedskih mestih Malmö, Borlänge in Örebro. V slednjem so januarja dvema teroristoma Islamske države – 23-letnemu Libanu Qadarju in 24-letnemu Mahamedu Farahu Osmanu – ponudili pripravništvo na občini, a sta se raje vrnila v Sirijo, kjer sta umrla v boju.

Od letošnjega aprila naj bi v Irak in Sirijo odpotovalo 300 švedskih državljanov, da bi se pridružili skrajnežem Islamske države. Do oktobra naj bi se jih vrnilo 140. Aprila so švedski mediji poročali, da so se islamisti uspešno infiltrirali v vrste švedske stranke zelenih.