Komisar opozarja

Bežeči pripadniki Islamske države bodo prišli v Evropo

J.P./STA
19. 10. 2016, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ofenziva na Mosul, ki je v primežu Islamske države, bi lahko teroriste pognala v Evropo, opozarja britanski diplomat. Danes je tretji dan ofenzive.

Profimedia
Zavezništvo proti IS, ki vključuje koalicijo pod vodstvom ZDA, kurdske pešmerge in iraške vladne sile, je v zadnjem času okrepilo delovanje okoli Mosula.

Julian King opozarja, da bi lahko džihadisti tudi s ponarejenimi dokumenti zlahka prihajali v Evropo. Evropski komisar za varnostno unijo meni, da bi dotok fanatikov z bojišč predstavljal zelo resno grožnjo.

»Ponovno zavzetje utrdbe Islamske države na severu Iraka bi lahko vodilo do povratka nasilnih skrajnežev v Evropo,« je dejal za Die Welt. »Moramo biti pripravljeni, da se soočimo s to zelo resno grožnjo.« Čeprav priznava, da je verjetnost množičnega eksodusa minimalna – večina borcev bi, kot je dejal, umrla v boju ali pa poskusila iti na druga bojišča –, bi že manjše število fanatikov predstavljalo veliko grožnjo.

V Mosulu naj bi ostalo približno 5.000 borcev Islamske države, pripravljenih na boj. Po nekaterih poročilih naj bi bili oboroženi s kemičnim orožjem. ZDA so v torek džihadiste obtožile, da prebivalcem Mosula preprečujejo odhod iz mesta in da jih uporabljajo za živi ščit.

V Mosulu naj bi ostalo približno 5.000 borcev Islamske države.

Živi ščit

"Vemo, da jih uporabljajo za živi ščit," je v torek dejal novinarjem tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis. "Tam jih zadržujejo proti njihovi volji. V zadnjih dneh nismo videli nikakršnih sprememb, da bi ljudje bežali ali odhajali iz mesta," je pojasnil.

Ofenziva dobro napreduje

Ofenziva, ki so jo iraške sile in kurdske pešmerge ob podpori mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA začele v ponedeljek za osvoboditev tega zadnjega pomembnega oporišča IS v Iraku, trenutno poteka v okoliških vaseh. Doslej so zavzeli deset vasi.
Vladne sile proti mestu napredujejo z juga, njihovi kurdski zavezniki pa z vzhoda.

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek dejal, da ob ofenzivi pričakujejo množičen odhod ljudi iz mesta in zagotovil, da so Združeni narodi in druge organizacije na to pripravljene. "Pripravili smo načrte in infrastrukturo za soočenje z morebitno humanitarno krizo," je dejal.

Tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric je povedal, da pričakujejo, da bo prvi teden ofenzive prisiljeno svoje domove zapustiti okoli 200.000 ljudi, po najslabšem scenariju pa bi njihovo število v nadaljevanju lahko naraslo tudi do milijona.
Vendar množičnega odhoda civilistov ni, to pa zato, ker jih v mestu prisilno zadržujejo, je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Davis, a dodal, da v ofenzivi zelo dobro napredujejo.

Povedal je še, da džihadisti izvajajo samomorilske napade z avtomobili bombami, letalske napade in obveščevalne drone pa skušajo onemogočiti s prižiganjem velikih količin gum in nafte v jamah, s čemer ustvarjajo gost dim, s katerim skušajo zakriti svoje delovanje in gibanje.