Nova strategija

Dron kot orožje: eksplozija z zamikom ubila dva človeka

T.L.
13. 10. 2016, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Se odpira novo poglavje na boijščih v Siriji in Iraku? Džihadistom je uspel napad z brezpilotnim letalom, ki so ga opremili z eksplozivom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pred tednom dni je kurdske sile na bojišču v Iraku presenetilo novo orožje, ki ga očitno vse pogosteje uporablja Islamska država.

Kurdske sile so namreč zrušile eno od številnih brezpilotnih letal (dron), ki vsakodnevno preletavajo območje. Izkazalo pa se je, da ne gre za običajno brezpilotno letalo. Potem ko so dron odpeljali v svoje oporišče na pregled, je ta čez nekaj ur eksplodiral in pri tem ubil dva kurdska vojaka. To naj bi bil prvi uspešen napad džihadistov z eksplozivom opremljenim dronom.

Minuli mesec so džihadisti najmanj dvakrat skušali izvesti smrtonosni napad z droni, zaradi česar je ameriški Pentagon opozoril zaveznike, naj vsak leteči predmet obravnavajo kot potencialno nevarnega. Ameriški vojni analitiki napovedujejo, da bo tovrstno orožje vse pogosteje uporabljeno v ključni bitki v Iraku – bitki za Mosul.

"Morali bi biti pripravljeni na tovrsten način borbe, vendar žal nismo," je za New York Times dejal strokovnjak za robotiko P. W. Singer.  

V Pentagonu pravijo, da so vložili precejšnja sredstva, da bi se nevarna brezpilotna letala lahko onesposobili, težava pa je v tem, da kurdski in iraški vojaki še vedno nimajo ustrezne tehnologije, s pomočjo katere bi lahko pravočasno "razorožili" nevarna letala.

Kupujejo jih preko spleta

Džihadisti za tovrstne napade uporabljajo običajne drone, ki jih je mogoče brez omejitev kupiti preko spletnih trgovcev kot je Amazon. Nanje pritrdijo majhno eksplozivno napravo in nato z zamikom sprožijo detonacijo.

Eksplozivna naprava, ki je pritrjena na drone, je zelo majhna, podobna bateriji, zato pred zadnjim uspešnim napadom ni nihče posumil, da bi lahko prišlo do eksplozija. Vendar pa je tudi tako majhna količina eksplozija ubila dva človeka.

Dvakrat neuspešni

Zadnji napad pa dokazuje, da džihadisti vse bolj izpopolnjujejo novo metodo napada. Pred tednom dni so z dronom napadli kontrolno točko iraške vojske. Napad človeških žrtev ni zahteval, je pa uničil celotno zgradbo. Že v začetku meseca so Iračani zrušili dron in v zadnjem trenutku odkrili, da vsebuje eksploziv, kar jim je rešilo življenja. V tretjem primeru pa temu ni bilo tako.

Vojni analitiki ocenjujejo, da bodo droni v Siriji in Iraku v prihodnje povzročali še velike težave.