Nesramnost in navijanje cen

Kako so na Hrvaškem goljufali turiste

uk
13. 10. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Turisti ne pričakujejo, da bodo počitnice ob hrvaški obali cenejše, kot je življenje doma, a so nekateri ponudniki pretiravali s cenami in razočarali z odnosom do gostov.

STA
Letošnja sezona je bila za hrvaški turizem izjemno uspešna, saj si mnogi turisti niso upali v bolj eksotične države zaradi terorističnih napadov.

Mnogi hrvaški ponudniki turističnih storitev so si letos precej privoščili svoje goste in jih obrali, za kolikor se je le dalo. Naj samo spomnimo na dvojne cenike (ene za tuje in druge za domače goste), pisali smo tudi o zapiranju mostov, da so lahko lokalni prevozniki za oderuške cene prevažali avtomobile turistov na otoke, in še bi lahko kaj našteli. Vendar je treba v isti sapi poudariti, da se te stvari ne dogajajo le na Hrvaškem in da poskušajo turiste na vse mogoče načine do zadnjega centa obrati tudi na drugih turističnih lokacijah, kot je recimo v Španiji, Franciji in tako naprej. Kakšen primer bi lahko našli tudi v Sloveniji. A vseeno ni prav, da si nekdo reče, da če goljufajo tam, lahko tudi mi. In hrvaški turizem je bil letos res precej na udaru, mnogi gostje iz Evrope so celo dejali, da se ne mislijo nikoli več vrniti.

Profimedia
Turisti so bili precej besni zaradi izkoriščanj in mnogi so zatrdili, da se na Hrvaško ne bodo več vrnili.

Rekorder

Neslavni rekorder letošnje turistične sezone je gostinec z otoka Mljet v južni Dalmaciji, ki je gostom prodal buteljko navadnega vina za neverjetnih 21.000 kun (2765 evrov). Turistom praviloma ni težko plačati določene cene, če bodo za njo dobili tudi ustrezno storitev, a so vendar ogorčeni, ko bahavi hrvaški gostinci prodajajo toast po 47 kun (6,10 evra), liter navadne vode v plastenki po 50 kun (6,60 evra ) ali skledico zelene solate po 60 kun (7,90 evra).

Navijanje cen

Čeprav ni bilo tako pogosto, je bilo mogoče spiti skodelico kave kje na hrvaški rivieri tudi za zgolj pet kun (66 centov), vendar pa je večinoma prevladoval pohlep in so nekateri gostinci kavo prodajali tudi po 40 kun (pet evrov), navaja Večernji list, ki je opisal slabe izkušnje gostov na Hrvaškem. Časnik tako omenja par, ki je pred začetkom sezone rezerviral nočitev v apartmaju na območju Zadra za 30 evrov. Ko je par prišel, je bil apartma navadna soba, ob koncu počitnic pa so domačini zahtevali 40 evrov za nočitev, a so na koncu vendarle sprejeli denar, kot je bilo prvotno dogovorjeno.

Profimedia
Hrvaška slovi po najlepših plažah na svetu.

Neverjetno

Neimenovani gostinec iz Zadra 
"Tudi brez goljufij bi lahko vsi čisto dobro živeli, a se tega nekaterim ne da dopovedati."

Družina v nekem hotelu na Mljetu je imela počitnice za rubriko Naj se ne ponovi več. Na televizorjih v sobah ni bilo hrvaških programov, da bi lahko spremljali evropsko nogometno prvenstvo, v sobah tudi ni bilo brezžičnega interneta, kot je bilo napovedano. Parkirišče za avtomobile je bilo med zabojniki za smeti, ki so vaba za galebe, in avto je bil kmalu neprepoznaven. Pri obrokih so praviloma dobili jedilni pribor, ki je bil umazan, na kozarcih so bile sledi rdečila za ustnice. Natakar je v zagovor dejal, da pomivalni stroj slabo dela. Na pico so čakali tudi po 50 minut, čeprav je bila restavracija skoraj prazna, vrček pollitrskega piva pa je stal 28 kun (3,70 evra) ali dvakrat več kot v Zagrebu. Čeprav storitve niso bile ustrezne, so jim na koncu brez opravičila za 10 dni bivanja zaračunali 16.000 kun (2105 evrov), je povedal sogovornik zagrebškega časnika.

Nesramno

Časnik še dodaja, da so gostje nekje na pici dobili tudi žuželko. Natakar je žuželko odstranil s prsti in šokiranim gostom dejal, da je »zdaj vse v redu«. V lokalu hitre prehrane na splitski rivieri so kuharice zavrnile naročilo, češ da nimajo časa cvreti krompirja, natakarica pa je nervozno odštevala čas družbi v neki restavraciji na severnem Jadranu, ki je odločala o izbiri vina. Dogodek, o katerem se bo verjetno še dolgo govorilo, pa je prodaja steklenice vina gostom z jahte za 21.000 kun v eni od konob na Mljetu, izpostavlja časnik.

V nekem lokalu na Hvaru pa so sredi avgusta ostali brez kave, na območju Crikvenice denimo niso postregli kave, ker niso imeli več čistih skodelic. V Pirovcu pri Šibeniku so bili gosti ogorčeni, ko so dobili postano pivo. Natakar jim je dejal, da ne ve, kaj se je zgodilo, ker je pred tem »spil štiri vrčke piva in so bili vsi dobri«, našteva časnik črne pike hrvaškega turizma. Omenja tudi primer nemške turistke, ki je padla s kolesa in si zlomila roko, hrvaški policisti pa so prišli v bolnišnico, da bi ji zaračunali 1000 kun (131 evrov) kazni, ker je ogrožala promet.