Na turneji

Merklova svari pred izgubo "najboljših možganov"

J.P./STA
10. 10. 2016, 14.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je v okviru turneje po Afriki danes v Nigru poudarila, da je na tej celini treba zagotoviti več varnosti in izboljšati razmere za življenje, kar bi upočasnilo migracijski tok proti Evropi.

Reuters
Angela Merkel je v Afriki pozvala k izboljšanju življenjskih razmer.

Merklova je v nedeljo začela turnejo po treh afriških državah - Maliju, Nigru in Etiopiji, med katero se osredotoča na vzroke za migrantsko krizo. Po vrnitvi v domovino bo Merklova ta teden v Berlinu sprejela še predsednika Čada in Nigerije.

V Niger, kjer so jo sprejeli z vojaškimi častmi, je pripotovala iz Malija, kjer je med drugim v nedeljo poudarila, da je zelo pomembno, da afriške države "ne izgubijo svojih najboljših možganov".

Nemška kanclerka ima danes na programu pogovore z nigrskim predsednikom Mahamadoujem Ossoufoujem, obisk neke šole in regionalnega urada Mednarodne organizacije za migracije (IOM). Prav tako se bo sešla z nemškimi vojaki, ki dostavljajo zaloge nemškim mirovnikom v Maliju.

Nemčija, Francija in Italija želijo razviti tesno partnerstvo z Nigrom in Malijem, ki veljata za glavni tranzitni državi za migrante, ki potujejo v Evropo.

Nemška kanclerka bo v torek obiskala še Etiopijo, katere vlada je v soboto zaradi nasilnih protivladnih protestov v pokrajini Oromia razglasila izredne razmere.

Vodja nemške diplomacije Frank-Walter Steinmeier je medtem na obisku v Nigeriji, kjer je izjavil, da je država dosegla prvi uspeh v boju proti islamistom skrajne skupine Boko Haram.