Predvolilna

Brez izpadov: vsak je branil svojega

T.L./STA
5. 10. 2016, 08.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po Clintonovi in Trumpu sta se na odru soočila še podpredsedniška kandidata ZDA, demokrat Tim Kaine in republikanec Mike Pence.

Profimedia
Podpredsedniška kandidata ZDA sta na soočenju povedala več o Trumpu in Clintonovi kot o sebi.

Podpredsedniška kandidata ZDA demokrat Tim Kaine in republikanec Mike Pence sta v torek na svojem prvem in edinem televizijskem soočenju v Virginiji uresničila pričakovanja in izpolnila svoji nalogi s tem, da sta govorila večinoma le o obeh predsedniških kandidatih in le malo o sebi.

Vsak je branil svojega

Soočenje dveh izkušenih politikov mnenja volivcev ni spremenilo, kar pomeni, da sta oba dobro opravila svoje delo, predvsem pa se držala prve zapovedi podpredsedniških soočenj, ki pravi, da "ne delaj škode kandidatu". Vsak je branil svojega oziroma svojo, četudi na račun resnejše in poglobljene debate o vprašanjih, ki tarejo Ameriko.

Senator iz Virginije Kaine je Pencu neprestano metal v obraz žaljive izjave Donalda Trumpa, guverner Indiane pa je zaradi tega trdil, da je demokratska kampanja bolj umazana. Kaine je večkrat spomnil, da le ponavlja to, kar govori Trump, na primer o grdih ženskah, posiljevalskih Mehičanih in podobno.

Pence je šefa branil, vendar vmes enkrat le priznal, da Trump pač včasih pove, kar pove, ker ni šolan politik. Podobno kot Trump je Pence skozi soočenje volivcem trdil, da je Amerika na kolenih tako doma kot na tujem in potrebuje odrešenika v obliki Trumpa.

Na koncu o veri in splavu

Volivci iz soočenja niso izvedeli prav nič novega o podpredsedniških kandidatih razen na koncu, ko sta odgovarjala na vprašanje o vplivu vere na njune politične odločitve.

Kaine je spomnil, da je bil misijonar pri jezuitih v Latinski Ameriki, kot veren katolik pa je imel največ težav s podporo smrtni kazni v Virginiji, ko jo je vodil kot guverner.

Evangelist Pence je svojo vero nemudoma povezal z nasprotovanjem splavu. Kaine pa je poudaril, da je glavna razlika med obema kampanjama ta, da želita s Clintonovo ženskam dovoliti, da se same odločajo o porodu in nikomur ne vsiljujeta svojih verskih pogledov.

Kaine je pri tem spomnil, da je republikanski predsedniški kandidat zagovarjal kaznovanje žensk, ki opravijo splav. Pence je izrazil ponos, da je s Trumpom, ki je povsem proti splavu, čeprav je Newyorčan skozi leta glede tega spreminjal mnenja, odvisno od počutja.

Kaine je bil skozi soočenje, med katerim sta kandidata sedela za mizo in odgovarjala na vprašanje voditeljice televizije CBS, veliko bolj agresiven od Penca in ga je večkrat vprašal, kako lahko zagovarja kandidata, kot je Trump.

Za razliko od Newyorčana na soočenju s Clintonovo pa se guverner Indiane ni pustil zmesti ali izzvati in je umirjeno spreminjal teme ter učinkovito predstavljal republikansko filozofijo glede davkov, policije in nacionalne varnosti.

Kaine je bil preveč zagret za napade na Trumpa in Pence je pri gledalcih pustil vtis, da demokrate zanimata le poraba in višanje davkov.

Brez odgovora na Trumpovo neplačevanje davkov

Na kritiko, da Trump skoraj dve desetletji ni plačal davka, torej ni dal denarja za vojake, šole in zdravstvo, pa Pence ni našel odgovora.

Ponovil je Trumpove besede, da je bilo izogibanje plačila davkov briljantna poteza, Kaine pa je nenehno pritiskal, da mora Trump objaviti svoje davčne napovedi.

Kaine je davčne napovedi vpletel tudi v vprašanja nacionalne varnosti, ko je dejal, da imajo Američani pravico vedeti, koliko Trump dolguje kitajskim bankam oziroma kakšne posle ima z Rusijo, če tako močno hvali njenega predsednika Vladimirja Putina.

Pence je predsedniku Baracku Obami priznal, da je odstranil vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna, vendar opozoril, da je danes problem Islamska država, za nastanek katere je obtožil Clintonovo, ker se z Irakom ni znala dogovoriti o sporazumu, ki bi tam pustil večje število ameriških vojakov.

Zunanje politike je bilo malo razen morda velikega prepada med obema glede pomena jedrskega sporazuma velikih sil z Iranom. Pence je vztrajal, da gre za katastrofo, ki Iranu odpira pot do jedrskega orožja, Kaine pa je vztrajal, da je sporazum jedrsko razorožil Iran brez izstreljenega naboja.

Tudi žaljivk ni manjkalo

Pri vprašanju Severne Koreje sta oba zajadrala daleč stran nazaj na medsebojne žalitve obeh kampanj in voditeljica, ki občasno ni mogla priti do besede, ju je morala večkrat opomniti, naj se kulturno obnašata in pustita drug drugemu do besede.

Kandidata sta se na lastno presenečenje strinjala o potrebi po reformi kazenskopravnega sistema v ZDA, čeprav je Pence pazil, da se bolj postavi na stran policije. Demokrate je obtožil, da politizirajo primere nasilja.

Kaine je dejal, da ni nobenega dvoma, da obstaja sistemska pristranskost glede obravnavanja temnopoltih osumljencev, kar je potem priznal tudi Pence, čeprav je bil najprej zgrožen, da se sploh govori o tem.

Priznal je, potem ko ga je voditeljica soočila z doživetji temnopoltega republikanskega senatorja, ki ga policija pred vstopom v kongres veliko pogosteje ustavlja in preverja kot pa njegove bele kolege.

Kaine in Pence sta svoje opravila, Trump in Clintonova pa imata še dve soočenji. Najprej eno v obliki javne tribune že to nedeljo v St. Louisu.

Nato pa še 19. oktobra v Las Vegasu, kjer bo format enak prvemu soočenju na Long Islandu, ki ga je prepričljivo dobila Clintonova in zaradi tega začela povečevati prednost v anketah pred Trumpom.