Tragično

Na zadnji dan dopusta ga je vzela Soča

pk
5. 10. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Soči se je predvčerajšnjim zgodila huda nesreča, v kateri je umrl nemški turist. S kajakom je želel po brzicah reke, a se je samo 200 metrov po startu zataknil za skalo, kar je bilo zanj usodno.

GRS Tolmin, Miljko Lesjak
Reševanje kajakaša, ki je utonil v Soči.

V ponedeljek malo po drugi uri popoldne se je četverica nemških prijateljev, ki so bivali v enem od bovških kampov, odpravila na reko Sočo, kjer so želeli preživeti svoj zadnji dan dopusta. Blizu Trnovega ob Soči so se s kajaki nameravali spustiti po smaragdni reki, a se je njihov podvig zaključil tragično.

Zataknjen za skalo

Nemški prijatelji naj bi bili sicer izkušeni kajakaši.

Po približno dvesto metrih plovbe po brzicah je 57-letnik s kajakom zadel ob večjo skalo in se ob tem prevrnil. Iz kajaka mu je sicer uspelo izplavati, vendar nad gladino vode ni mogel, saj se je trak njegovega rešilnega jopiča zataknil za drugo manjšo skalo in ga zadržal pod vodo.

Na pomoč mu je takoj priskočil 45-letni prijatelj. Najprej mu je vrgel reševalno vrv, ki jo je 57-letni Nemec sicer ujel, a se mu ni uspelo povleči iz vode. Prav tako mu zaradi močnega toka reke z nožem ni uspelo odrezati rešilnega jopiča. Petinštiridesetletni kajakaš je nato svojo vrv pritrdil in navezal na bližnjo skalo ter se spustil v Sočo in po več poskusih le dosegel svojega prijatelja, ki je bil že deset minut pod vodo. Z nožem je prerezal njegov rešilni jopič in ga zvlekel do levega brega reke. Še preostali prijatelji so prihiteli k ponesrečencu in ga začeli oživljati, a neuspešno.

Napačna lokacija

»Nepoznavanje lokacije nesreče in jezika ter slab signal mobilnega telefona sta pripomogla, da smo reševalci do kraja nesreče potrebovali veliko več časa, kot bi bilo potrebno. Prva sporočena lokacija nesreče se je namreč žal izkazala za napačno,« je v poročilo o dogodku zapisal reševalec Gorske reševalne službe Tolmin. Tudi reševalci so Nemca še dolgo po svojem prihodu poskušali oživiti, a mu ni bilo več pomoči.