Velika Britanija

Pogajanja za izstop iz EU se bodo začela pred aprilom

D. B./STA
2. 10. 2016, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Britanska premierka Theresa May je danes napovedala, da bo Velika Britanija 50. člen lizbonske pogodbe, s katerim lahko uradno začne pogajanja za izstop iz EU, sprožila do konca marca prihodnje leto. Ob tem je dejala, da je ves čas opozarjala, da jim pogajalskega postopka zaradi potreb po predhodnih pripravah ne bo uspelo začeti pred koncem leta.

Arhiv Svet24
Theresa May

"V današnjem govoru bom napovedala, da bomo 50. člen sprožili do konca marca prihodnje leto," je pred letnim kongresom konservativne stranke dejala za BBC.

V intervjuju za britanski časnik Sunday Times pa je napovedala zakon, ki bo razveljavil zakon iz leta 1972, ki je Britaniji omogočil vstop v EU.

"V naslednjem kraljičinem govoru bomo predstavili veliki razveljavitveni zakon, ki bo odstranil zakon o evropskih skupnostih iz ustave. To je bil zakon, ki nas je pripeljal v EU," je pojasnila Mayeva. "To označuje prvo stopnjo Britanije na njeni poti do tega, da spet postane suverena in neodvisna država," je dodala.

Nov zakon bo zaščitil bruseljske predpise

Na podlagi zakona iz leta 1972 je v Britaniji začela veljati zakonodaja EU. Novi zakon bo zaščitil bruseljske predpise v britanski zakonodaji, a bo britanski parlament lahko spremenil predpise, ki jih ne želi več. Ukrep je namenjen pomiritvi podjetij in delavcev, katerih pravice ščiti evropska zakonodaja. V veljavo bo stopil šele, ko bo Britanija uradno zapustila EU.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je minuli teden napovedal, da bo Velika Britanija postopek za izstop uradno sprožila v začetku prihodnjega leta. Mayeva je doslej omenjala le, da Otok 50. člena pogodbe o EU ne bo aktiviral pred koncem letošnjega leta.

Z aktivacijo 50. člena se bo formalno začelo dvoletno obdobje pogajanj za izstop Otoka iz povezave, za katerega so se britanski volivci odločili na referendumu 23. junija.

Johnson, ki je bil na čelu referendumske kampanje za brexit, sicer meni, da bodo izstopna pogajanja končana prej kot v dveh letih. Bil je tudi kritičen do izjav številnih evropskih politikov, da bo morala Velika Britanija še naprej dovoliti prost pretok ljudi z EU, če želi ohraniti dostop do evropskega enotnega trga.