Čudež v Sibiriji

Izgubljeni malček sam preživel tri dni v sibirski tajgi

M.K.
24. 9. 2016, 11.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ruskega dečka, ki se je izgubil v sibirski tajgi, so po treh dneh intenzivnega iskanja našli živega in zdravega, so poročali ruski mediji in ministrstvo za izredne razmere.

Preživetje triletnega malčka v divjini sibirske tajge so opisali kot čudež.

Triletni Tserin Dopchut je minuli konec tedna izginil s svojega doma v oddaljeni vasici Khut na jugu Sibirije v republiki Tuva. Deček, ki je bil doma sam brez nadzora, je med igro sledil pasjim mladičem. Ti so ga odvedli v tajgo, gozdno pokrajino med tundro in stepo, v kateri prebivajo številne divje živali, od medvedov in volkov do risov in lisic. Veliko nevarnost pa predstavlja tudi bližnja reka Mynas, katere hladna voda se steka po številnih brzicah.

Iskanje pogrešanega dečka, pri katerem je sodelovalo več kot sto policistov in reševalcev, ki so jim pomagali psi in helikopter, ni bilo uspešno. Po 72 urah je otrok naposled le slišal klic svojega strica in se oglasil.

Dečka so našli nekaj kilometrov proč od njegovega doma. Prva stvar, po kateri je vprašal v varnem objemu svojega strica, je bila njegova najljubša igračka avtomobil, so poročali lokalni mediji.

Tserin je srečno preživel nevarno pustolovščino tudi zato, ker ga ni zagrabila panika. Ko se je izgubil, je najprej pojedel čokolado, ki jo je nosil s seboj v žepu, potem pa si je poiskal suho zavetje pod krošnjo velikega drevesa in med njegovimi koreninami zaspal.

V medijih so malega Tserina poimenovali kar Mavgli, kot je ime glavnemu liku iz priljubljene Knjige o džungli, angleškega pisca Rudyarda Kiplinga, po kateri so posneli tudi več filmov in risank. Glede na to, kako dobro se je sibirski malček znašel v divjini, domnevajo, da bo najbrž tudi sam postal reševalec.