Ne bo se izognil

Cosbyja junija čaka sojenje

mv
12. 9. 2016, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nekdanjemu televizijskemu zvezdniku Billu Cosbyju bodo, kot kaže, kljub trudu njegovih odvetnikov, da bi ga oprali obtožb, sodili za spolne zlorabe.

Profimedia
Cosby naj bi v zadnjih 40 letih spolno nadlegoval več kot 50 žensk.

V zadnjem letu se je oglasilo več kot 50 žensk, ki trdijo, da jih je Cosby v zadnjih 40 letih omamil in spolno napadel, a je večina primerov medtem že zastarala. Toda obstaja primer iz leta 2004, ki je še aktualen. Gre za pregon v primeru, v katerem je 79-letnik že plačal denarno odškodnino v zameno za molk žrtve Andree Constand. Cosby jo je domnevno omamil in potem spolno zlorabil na svojem domu leta 2004. Ta primer še ni zastaral.

Tožilstvo je leta 2004 zavrnilo pregon in Constandova je vložila civilno tožbo. Cosbyja so zaslišali in priznal je, da je ženske omamljal in z njimi imel večkrat spolne odnose.

Profimedia
Junija prihodnje leto bo moral odgovarjati za svoja dejanja.

Pričalo bo 13 žrtev

Sodnik Steven O'Neill je za javnost potrdil, da se bo sojenje zvezdniku, ki je v 80. letih zaslovel kot najbolj priljubljeni televizijski očka, začelo 5. junija 2017. Tožilstvo namerava pred poroto pripeljati 13 domnevnih Cosbyjevih žrtev. Cosby je v civilni tožbi leta 2005 priznal, da je imel spolne odnose zunaj zakona, vendar le s privoljenjem žensk, nikoli na silo. Enako trdi za odnos s Constandovo, ki ji je leta 2006 vseeno plačal denar za molk. Nekatere izmed domnevnih žrtev zastopa slavna odvetnica Gloria Allred, iz Cosbyjeve odvetniške ekipe pa so zadevo na kratko pokomentirali z besedami, da gre za kampanjo Allredove proti Cosbyju, polno rasističnih predsodkov in pristranskosti.