Zadeva Radan

Njegova žena na robu smrti

Milka Krapež
12. 9. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Danes se nadaljuje glavna obravnava v sojenju zdravniku Ivanu Radanu. Nastopile bodo priče, ki naj bi jim dr. Radan neupravičeno predpisoval zdravila. Nekatere od teh oseb naj bi se s temi zdravili tudi drogirale. Poleg tega je tožilka zahtevala poizvedbo o Radanovi ženi. Slednja se namreč prav te dni v UKC Ljubljana zdravi zaradi srčnega popuščanja. Kakor nam je znano, njeno življenje visi na nitki.

Bobo
Na današnji obravnavi bo govor o tem, ali je Radan s predpisovanjem zdravil presegel svoja pooblastila.

Glede na zahtevo po poizvedbi tožilka očitno dvomi o bolezni Radanove žene. Ta se sicer v vsej zgodbi njenega moža sploh ni pojavljala in bilo je videti, kot da je v resnici sploh ni. Toda po naših informacijah se Radanova žena ni pojavljala zato, ker ima tako službo. Dela namreč na ladji in je po več tednov skupaj odsotna.

sta
Tožilka Katarina Bergant je zahtevala poizvedbo o Radanovi ženi, ki je po naših podatkih hudo bolna.

Kakor pa nam je uspelo izvedeti, je gospa tudi hudo bolna. Zaradi srčnega popuščanja so jo pred nekaj dnevi sprejeli na urgenci v UKC Ljubljana, kjer so jo tudi zadržali, saj je njeno življenje v hudi nevarnosti. Neuradno smo izvedeli, da je verjetno na seznamu za presaditev srca. Dokler ne najdejo ustreznega darovalca, ji lahko za ta čas vstavijo posebno črpalko, ki pomaga srcu opraviti njegovo delo.

Homoseksualna nagnjenja

V obtožnici med drugim piše tudi, da naj bi imel Radan partnerja, se pravi moškega, kar naj bi verjetno pomenilo, da je imel homoseksualna nagnjenja. Zanimivo bo slišati, od kod izvira ta ideja. Kakor nam je uspelo izvedeti, naj bi bil med današnjimi pričami tudi tisti, ki naj bi bil Radanov »partner«, saj naj bi tudi njemu predpisoval zdravila. In sicer neupravičeno.

sta
Kristian Radan je prepričan, da je njegov brat izjemen zdravnik.

Poleg tega bo kot priča zaslišan izbrani zdravnik, h kateremu hodi kar nekaj današnjih prič. Zato bo torej današnja obravnava posebej zanimiva. Pokazala naj bi, kakor pravi obtožnica, da naj bi Radan presegel svoja pooblastila, kar naj bi storil s tem, da je nekaj osebam predpisoval zdravila, čeprav ni bil njihov izbrani zdravnik. Po naši zakonodaji je sicer to mogoče, saj zdravniki lahko predpisujejo zdravila svojim najbližjim, prijateljem in znancem. To se lahko zgodi v primeru nuje.

Priče bodo torej pojasnjevale, zakaj so se obrnili na Radana, in ne na svojega izbranega zdravnika. Kristian Radan, brat obdolženega, je sicer to pokomentiral s slikovito primerjavo: zakaj bi izbral fička, če ima na voljo ferrarija. Po njegovem mnenju je njegov brat izjemen zdravnik.